Primul episod Westworld (2016), un cocteil de întrebări

Pilotul serialului Westworld nu a avut nimic senzațional pentru cei care au văzut filmul cu același titlu din 1973 dar ridică o mulțime de întrebări personajelor (creatorilor și administratorilor parcului futurist, între care se ivesc mereu disensiuni, ca și androizilor care dezvoltă afecțiune și …afecțiuni din cauza unor experimente care se pare au dat greș) dar și spectatorilor care nu rămân indiferenți, pentru că e vorba de manipulare, ceea ce întâlnesc la tot pasul în viața reală! Poate că pe  viitor organele noastre interne vor funcționa mai bine, se vor eradica multe boli, azi incurabile – dar vom mai fi noi oameni?

Scenariul lui Jonathan Nolan este foarte subversiv și criptic, episoadele serialului trebuie privite cu mare atenție pentru că lucrurile nu sunt ceea ce par, de unde …hărmălaia din primul episod urmărește să ne destabilizeze: care sunt oameni, care sunt androizi?

Cum trăiește Dolores (cel mai vechi android din parc) într-o familie aparent normală și iubitoare, dar într-un timp repetitiv, care este relația ei cu Teddy, poate ea iubi sau a fost programată astfel (pe șest) de vreun cercetător, care este rolul ei subtil în film – ochii ei fiind poarta noastră de intrare în acel univers straniu?

Cine trage sforile în parc, în acest proiect longeviv, cum era parcul cu 30 de ani înainte, cine e doamna cu încălțări albe pe care o amintește barmanul Old Bill (favoritul dr. Ford)?

De ce  Ed Harris The man in black” scalpează neapărat un indian, cum sunt androizii reparați atât de repede – or fi în mai multe exemplare identice? Cum sunt concepuți dacă atunci când se trage în ei, sângerează, dacă sunt scalpați se vede carnea, din ce este lichidul alb, vâscos în care sunt turnați androizii, după ce aleargă dr.Ford,de ce demoni (interiori) fuge el? Întrebări filozofice, personaje misterioase, oculte, un cocteil amețitor; depinde fiecare cât rezistăm la …beție.

Muzica ar putea fi un element cheie a Westworld: sunt integrate hit-uri pop rock. În primul episod Black Hole Sun (Soundgarden), versiunea la pian, Paint It Black a grupului Rolling Stones, versiune orchestrală, cântecul care închide episodul Ain’t No Gravea a lui Johnny Cash supranumit omul în negru, aluzie la personajul lui Ed Harris.

Citiți recenziile următoarelor episoade pe situl CeFilmeVăd.eu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.