The Fatherless (2011)

Die Vaterlosen sau Orfanii (de tată) este  filmul de debut scris și regizat de Maria Kreutzer cu care a câștigat o mențiune specială la Berlinala din 2011. Când leader-ul excentric al unui grup hippie dezmembrat în anii `80 moare, copiii săi (cei doi băieți – fiecare de la altă femeie, și fetele – de la o a treia femeie) se adună în casa natală pentru înmormântare.

Primul sosește Niki care este medic în Zürich și care îl mai prinde în viață pe tatăl său Hans; degeaba așteaptă de la acesta licăriri de dragoste paternă, sau cel puțin regrete că nu a fost un tată iubitor sau/si responsabil, Hans își deplânge în ultimele-i cuvinte propriile decepții pe care le-a trăit.

the-fatherlossx

Adulți, moștenitorii încearcă să ascundă unele întâmplări din viața lor în comun de odinioară. Kyra ,care  dispăruse a apărut de-abia acum după 20 de ani. Mezina Mizzi, cu sechele neurologice în urma unor întâmplări din copilărie  află cu surprindere că  mai au o  soră ținută secret  până atunci. Pentru Kyra este un șoc să constate că ea fusese un subiect tabu pentru  toată familia. Cuprinsă de bănuieli, începe să facă pe detectivul, prilej de  incursiune  în trecutul  încărcat al familiei.

Filmul este un studiu interesant despre responsabilitate, singurătate, dorința de apartenență, setea de libertate și nevoia de emancipare.De fapt, Kreutzer pare mai interesată în explorarea efectelor acestor forme educație ale oamenilor (sau lipsa acestora), mai degrabă decât de creșterea, dezvoltarea  în sine a indivizilor. Relația dintre Vito și Kyra, care sunt firi aproape total opuse, abordează aceste teme cel mai direct, deoarece ambii au  amintiri total diferite ale copilăriei lor comun. Vito, în cele din urmă, apare ca personaj principal, în parte pentru că el este cel mai asemănător tatălui său (alt protagonist al filmului, care uimește prin absența sa), în multe privințe. 

 Deși la prima vedere filmul este ticsit de clișee: ulciorul, vinul, vinilurile, scrisorile  din copilărie nedeschise vreodată, secrete de familie, Maria Kreuzer își construiește cu dibăcie personajele foarte credibile prin genele comune atât de diferențiat reclădite.

Full movie

https://mubi.com/showing/the-fatherless/watch

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.