La Danseuse (2016)

Vă este cunoscută această imagine cu Dansul serpentină din articolul anterior Filmul nu a fost niciodată mut: dancing! Interpreta acestui joc scenic era Loïe Fuller o americancă (la origini cowgirl la ferma tatălui său) care a inflamat și a cucerit Parisul acelei turmentate Belle Époque în care reușeau, se pare, ca întotdeauna, tot tupeiștii!

cannes-2016-la-danseuse-l-evidence-complementaire-de-lily-rose-depp-et-soko,M334529.jpg
Înfășurată în metri de mătase albă, ea se contorsiona, distorsiona, cu mecanisme invizibile publicului acoperită de luminile colorate, scânteietoare și orbitoare ale primelor reflectoare electrice, tehnologie revoluționară pentru acea epocă care-i sublimau mișcările, mai degrabă niște incantații hipnotizante în fața unui public încă neavizat asupra eleganței baletului clasic.

În Parisul avangardist ea este icoană adorată a lui Mallarmé, Lautrec sau Rodin, a cunoscut gloria de vedetă, de muză – ca apoi să cadă în uitare până când câteva decenii mai târziu este redescoperită și (re)considerată o pionieră a dansului contemporan.

165245
Ce a dus la ruinarea carierei lui Loïe Fuller :
-nu era o dansatoare în adevăratul sens al cuvântului, și-a uzat repede forțele din pură încăpățânare, exersând, zic eu … să zboare chiar și fără aripi.
-apariția concurenței, în persoana Isadorei Duncan „îngerul malefic”care are dansul în sânge, mișcări lejere, elegante, la antipodul lui Loïe Fuller.

Regizoarea Stéphanie de Giusto se află la primul său film și are ambiții mari, care se concretizează doar parțial. Cineasta axează povestea pe confruntarea dintre cele două rivale, în care Fuller e tot mai motivată să continue ca-ntr-un rodeo masculin în care învingătorul ia totul. Această viziune provoacă trenări narative,un dezechilibru al poveștii care monopolizează spațiul unor personaje secundare funcționale (snobul Armand, aristocratul Louis, un mecena toxicoman, dar atractiv)

165714Jocul divelor este neașteptat :
de bun a lui SoKo (Stéphanie Sokolinski) cântăreață și actriță franceză, parteneră de viață a actriței americane Kristen Stewart.
de slab al foartei tinere descendente a lui Johnny Depp și Vanesei Paradis, drăgălașa Lily Rose Depp (17 ani), fără strungăreață,  fotogenică și grațioasă, fragilă și rece, totuși, cu un dans lipsit de nerv, de consistență, de profunzime.

Scenele de dans cam lungi, repetitive nu m-au sedus sau vrăjit; în loc să mă simt ruptă de realitate, am vânat erorile de mișcare, momentele mai puțin grațioase. Sigur, filmul ar fi avut nevoie de mai multă nebunie 😜 !

Film prezentat la Un Certain Regard, Cannes 2016.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.