The Last King of Scotland (2006)

How ordinary people react when faced with the worst acts of humanity? Cum reacționează oamenii obișnuiți când sunt confruntați cu cele mai rele acte ale umanității

Când britanicul Giles Foden a publicat romanul său  The Last King of Scotland , în 1998, acesta a devenit bestseller,a câștigat prestigiosul premiu Whitbread First Novel, un premiu Somerset Maugham, premiul Betty Trask și premiul Winifred Holtby Memorial. Foden, care s-a mutat din Anglia în Africa la vârsta de numai 5 ani și a crescut în Uganda,a vrut să scrie un roman despre terifiantul regim al lui Idi Amin Dada.  El și-a intitulat romanul,, Ultimul Rege al Scoției “după una dintre titulaturile extravagante cu care Idi Amin Dada , în megalomania sa s-a autoinvestit: ,,Rege al Scoției” (!)  „Cuceritorul Imperiului Britanic” și „Suveranul tuturor animalelor de pe Pământ și al peștilor Mării”

06

Împletind dilemele morale ale personajului fictiv Dr. Nicholas Garrigan cu povești reale șocante din timpul dictaturii lui Amin, scriitorul  Giles Foden a deschis nu numai o fereastră palpitantă asupra trecutului Ugandei, ci și spre problema ce-o ridică întrebarea „cum reacționează oamenii obișnuiți când sunt confruntați cu cele mai rele acte ale umanității”.

james-mcavoy_26111 Din primele minute ale filmului aflăm din imagini și conversații esența unei realități înșelătoare ,manipulate”din adâncul căreia se prefigurează totuși contradicțiile și instabilitatea socio-politică a  unei lumi exotice și brutale: Uganda.Știusem demult câte ceva despre această țară (mai mult din zvonistica ,poate nu chiar atât de exagerată cum părea pe atunci) și  regimul dictatorial al col.

Idi Amin Dada un militar carismatic,fost campion la box,susținut de Occident și de poporul său ia puterea printr-o lovitură de Stat,înlăturându-l pe fostul Președinte comunist Oboté . Forurile internaționale îi atribuie lui Amin Dada asasinarea a peste 300.000 de ugandezi.  Chiar și până la acest maimuțoi infatuat,loviturile de Stat fuseseră la ordinea zilei.

 

kinopoisk.ru

 

 Filmul realizatorului  Kevin Macdonald nu este prea fidel cărții în ceea ce privește numeroase detalii, care sunt mai verosimile în opera scrisă, dar filmul rămâne un thriller puternic  care recreează pe ecran  lumea  Ugandei sub dictatura cumplită a lui Idi Amin Dada. Filmul  zugrăvește două portrete de neuitat: cel al carismaticului, dar psihopatului dictator care și-a devastat propria țară și cel al unui martor al istoriei (personaj fictiv),al unor evenimente din ce în ce mai tulburătoare-răpiri, asasinate și atrocități cumplite la care el însuși ajunge să fie complice, pentru  care își face în cele din urmă curajul să ia o atitudine.

* Forest Whitakerare  are o prestație incredibilă,reușind să aducă în fața noastră personajul fascinant,carismatic și neliniștitor al dictatorului. Interpretarea sa a fost recompensată cu o mulțime de premii cu greutate. James Mcavoy este tânărul superficial și idealist care …se pune cu dictatorul,încercând să-l joace iscusit pe degete,dar nebunia grandorii este imprevizibilă. În concluzie,un film excepțional,bogat și frumos; de-a dreptul năucitor!  citiți continuarea pe CeFilmeVăd.eu

*(Oscar) Academy Award for Best Actor(2006)
BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Drama(2007)
Hollywood Film Award for Actor of the Year +alte 26 de premii

 

Reclame

Un comentariu la &8222;The Last King of Scotland (2006)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.