”The night of ” – by Olga Câmpeanu

Trebuie sa recunosc, i-am dat multă vreme târcoale serialului The night of până să m-apuc de el, iar acum nu mai scap 😦 aveam o prejudecată clară pentru că nu-mi plăcea John Turturro. Surpriza a fost însă imensă: scenariul perfect, joc actoricesc impecabil, cadre minunate. Filmul crește în tensiune și te lasă sa empatizezi cu personajul principal, un tânăr afgan acuzat de o crimă sinistră. De fapt, mai sunt încă două personaje stigmatizate – o pisică fără stăpân și un avocat ”lepros” – nu doar emigrantul afgan.

Povestea ne ține în priză de la episod la episod, replicile au mult cinism, însă situațiile sunt tragice, chiar foarte tragice – pentru că țin de realitatea imediată în care trăim. Nu doar nedreptatea, lehamitea, detașarea, egoismul, ipocrizia ne ”calcă pe nervi” dar și îndoiala pe care o avem cu privire la singurul personaj pozitiv – presupusul criminal. Filmul este extrem de bine dozat, echilibrat perfect, astfel încât nu ne lasă să ne apropiem de o concluzie clară 100%. 

Naz (personajul principal) trece admirabil prin transformări de atitudine impuse; nu se schimba însă fundamental, dar se leagă iremediabil de heroină. Aici intervine un mare semn de întrebare, chiar coloana vertebrala a filmului, admirabil menținuta în toate episoadele, inclusiv în ultimul. Cine este cu adevărat Naz și ce este el capabil sa facă?

„Man, these dudes in here . . . whether they’re in here for selling drugs or murder, they all got one thing in common: if you ask them, every last one say they innocent. But they all got that stink about ’em. Every moron and millionaire. That lying stink,” Freddy says.

“But you, you smell like innocence. You’re the real deal, Naz; that makes you one of a kind. And the fact that you’re under my wing—it’s like I got something nobody else got. It’s like—like I got a unicorn.”

Începusem sa zic ce leagă cele trei personaje – pisica, avocatul și criminalul: stigmatizarea, suferința, speranța, adaptabilitatea.  Dacă la început povestea pare una clasică (o crimă, un criminal musulman, mult rasism în presă, în închisoare și-n tribunal) filmul o va lua de fapt, imperceptibil, pe cu totul alte cărări. Abia la final, când toate se așează, observi cât de bine a fost construit eșafodajul, mai ales că nu vorbim despre o investigație clasică – așa ca în oricare alt film ”polițist”.

citiți continuarea pe noua noastră platformă CeFilmeVad.eu

 

Reclame

Un comentariu la &8222;”The night of ” – by Olga Câmpeanu&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.