În acea noapte (mini-serie TV)

Serialul „The night of” traduce în limbajul cinemaului narativ rezultatele celui observațional din Court (2014). Acolo, după un cadru lung, pare că toată fiecare (cu excepția acuzatului) are dreptate  – și chiar pare să lupte pentru ea: de la judecător, la procuror, până la avocatul apărării.

Dar ocazia de a observa mecanismul justiției prin intermediul pieselor sale componente (nu doar prin spaima kafkiană a celui acuzat) nu ajută, aparenta imagine de ansamblu încărcând privirea cu multiplu de subiectivism. Doar atunci când camera rămâne să filmeze până la final, inclusiv cum toată lumea părăsește sala pe rând, observăm că din tribunal nu mai rămâne, în lipsa omului, decât o vorbă (ca și o cameră) goală.

The night of merge puțin mai departe cu investigația, până în lumea închisorii, de unde reușește să demonteze inclusiv prezumția de nevinovăție: nu este de-ajuns că toți își fac treaba așa cum știu și pot, ci până și pledoaria finală se bazează doar pe „imaginea” acestei prezumții, care se reduce la aspect, la o vagă impresie (tânărul are imaginea și mirosul inocenței). Asistăm la un simulacru de justiție, practicată de oameni aproximativi (polițiști, avocați și detectivi de ocazie) pe criminali de circumstanță.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.