71′ (2014)

Filmul 71′ e unul dintre acelea cu o critica foarte bună, dar care au trecut neobservate în anii trecuți. De multa vreme l-am avut în vizor dar am ajuns sa-l amân datorita altora din zona Oscarurilor. Printre motivele de-a arunca o privire la acest film este actorul Jack O’Connell, ce pare a fi unul dintre actorii în ascensiune și care s-au afirmat anul trecut prin filme ca: Starred Up – un thriller englez din spatiul închisorii, cam cel mai bun de acest gen din ultimii ani (dupa Un Prophete (2009) si Bronson (2008) ); Unbroken – film nominalizat la Oscarul de anul acesta, care e mai mult indentificat cu Angelina Jolie decat cu O’Connell ori scenariștii (frații Coen).

Actiunea filmului se petrece în Irlanda de Nord (Belfast) în anul de referință sugerat de titl. Într-o asemenea zonă nu poate fi decat despre conflictele intre protestanti si catolici, care fac din Belfast un adevarat focar de revolte. Un conflict ce poate fi descris prin discriminare și ură, care a durat 30 de ani, fiind denumit „The Troubles”. Din ceea ce vedem și din ceea ce ne descrie istoria a fost un adevarat razboi al nervilor si manevrelor de diferite feluri: spionaj, miscari civile, legislatie discriminatorie, revolte, marsuri, cercetari.

Ceea ce descriu se observa în mod direct pe strazile pe care protagonistul nostru încearcă sa supravietuiasca. Locul unde are loc o urmărire dezvaluie din „transeele” si ascunzisurile ce s-au creat în urma luptelor de stradă i actelor de rezistenta. Un razboi modern care se face cu grupari paramilitare și nu cu o actiune directa a armatei. Ceea ce am vazut in Ucraina de Est se poate traduce in conflictul din Belfast, desigur englezii vor fi fost mai subtili decat rusnacii.

71' image movie

E interesant cum povestea se plimba în jurul altor personaje care par a decide în mod direct conflictul, iar soldatul nostru este prins undeva la mijloc, avand rolul de-a antrena diferite manevre care ne ajută să vedea putin din dinamica unui asemenea conflict. O vedere bifocala, doua tabere care se lupta si par a avea mai mult un razboi al cautarii si al tatonarii, unde cel mai slab va pierde in cele din urma. Nu e un film de razboi în adevaratul sens al cuvantului, dupa cum cred ca v-ati dat seama, dar are elementele tensionate și antrenante specifice unui thriller cu tenta de conflict urban tip gherila.

Alte pareri: Marele Ecran

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.