Genius (2016)

Poate că așa ar trebui să arate filmele: fără o poveste sau personaje, doar despre viață, așa cum e de fapt, necoafată și lipsită de sens. Nu știu cum a strâns regizorul Michael Grandage atâtea nume mari într-un film cu așa puțină acțiune (probabil cu sprijinul producătorilor, printre care au intrat și scenariștii Scott Berg și John Logan, ca să fie plătiți din încasări). A intrat cu el în competiție la Berlin pentru Ursul de aur, dar și Statele Unite ale iubirii au intrat, câștigând premiul pentru cel mai bun scenariu, așa că nu-i un motiv de laudă.

Tot ce face acest film despre editori și scriitori este să ni-i readucă în atenție pe Thomas Wolfe, Scott Fitzgerald și Ernest Hemingway – în același timp, ca persoane contemporane, nu doar ca și scriitori – fără a putea face abstracție, desigur, de ceea ce au însemnat ei. Îi vedem în acest film prin elementul lor de legătură, editorul casei Scribner, Max Perkins (interpretat de Colin Firth), supranumit editorul geniilor, de unde și titlul filmului – neinspirat, după mine.

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

Filmul este unul din cele mai bune văzute de mine în cea de-a doua parte a anului. Jude Law, deși nu cred că are înălțimea personajului Thomas Wolfe (scriitorul de 1 metru 98 se chinuia scriind pe frigider, pentru că nu putea sta mult pe un scaun standard, prea mic pentru el) se achită bine de rol, făcând pereche excelentă cu Firth. La fel și Nicole Kidman în rolul Aline Bernstein, aduce un motiv în plus să urmărim filmul când va intra, alături de Florence Foster Jenkins și Hail, Caesar! comentate de Adriana-Oransa pe blog, pe lista propunerilor la Oscar 2017.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.