Forța simbolică a dansului în filme

Multe filme care ne-au oferit scene de neuitat datorate intermezzourilor dansante, în care sentimente puternice se dezlănțuie de la frenezie până la agonie, iar personajele pun pe tapet cele mai intime trăiri ale lor, au servit o simbolistică care a dat forță poveștii vesele sau triste.

Aș începe cu filmul The Deer Hunter (1978) în regia lui Michael Ciminoprimul film despre Războiul din Vietnam: povestea prieteniei dintre trei tineri care se relaxează în weekenduri la cârciuma locală.

Recrutați pentru război, ei își vor trăi din plin ultimele ore de candoare, veselie, la nunta unuia dintre ei: cântecul de lebădă întrerupt de spectrul războiului care  le va spulbera inocența, le va schilodi sufletele. Și cât erau de tineri: Robert De Niro, John Savage, Meryl Streep, Christopher Walken! Film cu 5 Oscar-ruri.

Melodia Dianei Ross ,,I love you baby”

Mommy (2014) filmul puternic a lui Xavier Dolan, multi-premiat și câștigător al prestigiosului César prezintă un moment banal devenit poetic, în care trei personaje mutilate sufletește(mama, o văduvă în vârstă de 40 de ani, fiul său suferind de ADHD și vecina aflată în concediu sabatic (care, în urma unei drame a rămas bâlbâită) găsesc un echilibru, chiar o armonie în viața lor tensionată, violentă și nefericită atunci când unul din ei dă tonul pentru un dans care le va elibera de nevroze: un moment de complicitate pe melodia On ne change pas, interpretată de Céline Dion (care a copilărit cu Dolan) .

Punctul culminant al adevăratei capodopere cinematografice L’Économie du couple (2016), regizor Joachim Lafosse, îl va constitui dansul printre ruinele căsniciei destrămate a părinților lor, a două surori gemene, drăgălașe și inocente. Părinți emoționați, tandrețe în mijlocul haosului, armistițiu în sânul unui conflict în care pasiunea și interesul au dispărut! Muzica Bella de Maitre Gims

 

 

(Va urma)

Reclame

Un comentariu la &8222;Forța simbolică a dansului în filme&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.