Powaqqatsi (1988) sau efectele tranziției spre globalizare

Powaqqatsi, documentarul artistic produs de George Lucas și  Francis Ford Coppola  este  un document cinematografic rar, strălucind printre operele de artă semnificative ale secolului al XX-lea. Acesta este al doilea film din  mistica frescă Qatsi, trilogia  lui Godfrey Reggio centrată asupra ritmului frenetic din emisfera sudică, antrenată, fără să știe, în mondializare. Filmul  angajează într-un periplu emoțional care  nu pierde nimic din perspicacitate și combativitate.

Inspirat de fotografiile foarte dure – șocante – devenite celebre ale lui Alfredo Jaar și Sebastiao Salgado despre minele de aur de la suprafață din Serra Pelada (Brazilia) reprezentând mii de muncitori lucrând în condiții uimitor de precare, Powaqqatsi are ca teme centrale exploatarea săracilor de către bogați și indiferența sau disprețul celor din urmă față de echilibrul ecologic.

De aici  până la bidonville-urile din Sao Paolo, lumea dezvăluită de teleobiectivul lui Reggio debordează de viață, dinamism, eforturi, religiozitate dar și de suferințe,mizerie,marite prin procedee cinematografice inedite (unghiuri, ralenti-uri îngrijite, fotografii epatante, scenografie care surprinde clipa, muzică bombastică).

1280x720

Alte teme care se descifrează în acest film sunt:

– valoarea tradițiilor seculare în diferite zone ale globului, culturi „nealterate” de invazia tehnologică, tradiții care mențin echilibrul și armonia unor societăți departe de lumea „nebună, nebună”. Inspirația temelor tradiționale este fermecătoare, traversăm culturi arabo-musulmane, sud-americane, asiatice, africane.

– farmecul vieții occidentale promovat prin imagini seducătoare, de obicei publicitare, suprapuse peste imaginile cu viețile tradiționale.

-efectele tranziției reflectând semnele inegalității, efectele secundare ale industrializării, disperarea în fața distrugerii ireversibile a unor culturi .

Conform principiilor trilogiei filmul nu se vrea nici politic, nici moralizator: se mulțumește cu  prezentarea unor realități, fără a cădea în păcatul caricaturizării (vedem și aspectele pozitive ale schimbărilor). Powaqqatsi oferă o privire estetizantă asupra Lumii a treia, o realitate văzută prin ochii realizatorilor – urmând ca spectatorii să reflecteze și să judece.

powaqqatsi-life-in-transformation

Este un film care se exprimă prin forța imaginii interpretabile la orice nivel de cultură, dar și cu subtilități estetice novatoare și spectaculoase. Filmul este non verbal, fără comentarii.

Tușa finală a celui mai important muzician al sec. al XX-lea, Philip Glass, o  muzică contemporană, un cocktail de sonorități exotice de pe diferite  continente și spiritul sintetic al anilor`80, conferă filmului unitatea de timp .

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.