«Köpek» 2015

Profit să prezint, pe scurt, până nu se va instala în Turcia dictatura islamico-militară, filmul Köpek, primul lung-metraj  artistic al regizoarei elvețiene de origine turcă Esen Isik. Ea nu este o necunoscută, deținând un palmares de premii în cinemaul elvețian, având la activ două premii Quartz (la festivalul de la Lucerna) pentru scurt-metraje și trei premii pentru filmul pe care-l prezint aici, care a primit Quartz pentru cel mai bun film, pentru cea mai bună actriță (oferit lui Beren Tuna) și premiul pentru cel mai bun rol secundar.

Filmul este povestea simplă despre dragoste, destin, nedreptate și moarte: o privire curajoasă asupra societății turce (încă) moderne. Filmul denunță violența față de minoritățile din Turcia; un portret întunecat al societății care se vrea modernă, dar e bântuită și sufocată de prejudecăți.

596def4cf5f3dd3f9f20f04dce0f6681feec0eda
Istanbulul (încă al) zilelor noastre, prizonier al contradicțiilor și viata a trei persoane, condensate într-o singură zi – și anume atunci când fiecare dintre ele încearcă să-și depășească temerile, timiditățile.

Cemo, un băiat de 10 ani c-un tată alcoolic trebuie să vândă batiste de hârtie la colțul străzii pentru a contribui la întreținerea familiei. El este îndrăgostit, în secret, de Lara – o puștoaică dintr-un cartier luxos, pe care o observă zilnic când aceasta, în drum spre școală, traversează strada prin fața lui, ignorându-l complet.

Hayat, o soție tiranizată de soțul ultra-posesiv, trăiește alături de el fără a-l iubi, fără a-l dori și suportă zilnic crizele lui neîncredere, de gelozie. Un transsexual pe nume Ebru, prostituată voluptoasă, este îndrăgostită de Hakan, care o(îl) folosește doar pentru gusturile sale perverse, dar refuză să se afișeze cu ea.

Și a venit ziua ieșirii din carapace ale celor trei personaje….

csm_import_image_252_950_8e06658c18

Full movie:

https://mubi.com/showing/kopek/watch

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.