Perfume (2006)

Filmul este ecranizarea romanului „Parfumul”, publicat de Patrick Süskind în 1985 și devenit bestseller internaţional.

Parisul secolului al XVIII-lea, un loc în care parfumuri suave din grădinile Castelelor nobiliare sunt sufocate de miresmele pestilențiale ale lipsei generale de igienă, de canalizare, de tratamente medicale și unele specifice sărăciei: gropi de gunoaie, resturi alimentare în putrefacție, hoituri de animale, cadavre îngropate la repezeală în timpul molimelor, ulițe scufundate în praf și/sau noroi.

perfume_xlg
În acest regat imaterial al miasmelor se naște unul dintre cele mai geniale și abominabile personaje ale epocii, Jean-Baptiste Grenouille, bărbatul cu un simț olfactiv supradezvoltat care realizează că e respins de societate pentru faptul că în mod paradoxal corpul lui nu emană nici un miros. Această neconcordanță este o provocare pentru Grenouille, dar și pentru realizatorul filmului, captivat de proiectul vieții acestui personaj, care are ca tel suprem distilarea unui parfum cu emanații subtile care să-l facă instantaneu irezistibil de atrăgător și iubit de către semenii săi.

Ducând o viaţă mizerabilă, tânărul reuşeşte să se angajeze ca ucenic la un mare meşter parfumier al Parisului, Giuseppe Baldini. El reuşeşte astfel să descopere tehnicile şi secretele de fabricare a parfumurilor, care îi duc talentul pe culmi nebănuite.Talentul supranatural îl va ajuta pe parfumier să obtină capodopere olfactive,dar nu să găsească ,,piatra filozofală”. În căutarea ingredientelor, dintr-o întâmplare nefericită are o revelație:parfumul inconfundabil și irezistibil al tinerelor fecioare.

Considerat o capodoperă, romanul lui  Patrick Süskind este construit destul de robust pentru a feri cineaștii care l-au adaptat pentru ecran de modificări hazardate. Incontestabil, acolo unde scriitorul e mai subtil în descrieri, Tykwer a cam supralicitat, fapt care ar putea indispune pe cei care preferă sobrietatea.

46f8f62f01fd4

Interpretarea
Regizorul a schimbat, totuși, ceva deloc neglijabil și anume: în roman Grenouille este urât, hidos; în film actorul are o figură inocentă, chiar simpatică și își joacă excelent rolul punându-și în valoare sensibilitatea și puterile extrasenzoriale pur și simplu prin intensitatea privirii sale inocente.

Perfume

Imaginea:
Tonul filmului este dat de primele scene crude și scârboase ale nașterii lui Grenouille sub taraba pieței de peste. Efectul este cel scontat de realizator, care prin schimbări cromatice și jocuri de lumină parcă creează senzații olfactive. Scenele sunt foarte bine turnate, cu planuri detaliate asupra obiectelor, ființelor, pe care le miroase Grenouille.

Pelicula, care conciliază exigența filmului de autor cu virtuțile divertismentului inteligent este lipsită într-un fel de materialitatea coșmarurilor hipnotizante – încât, de exemplu scena cu tânăra din strada Marais revine obsesiv de mai multe ori pentru a ilustra dezamăgirea și disperarea lui Grenouille de a nu putea trăi ceea ce trăiesc cei mai mulți oameni: normalitatea.

Influențe:
– cântecul grupului Nirvana, „Scentless Apprentice” l-a inspirat pe Kurt Cobain
Ramstein se inspiră pentru cântecul „Du riechst so gut” (mirosi atât de bine)
– Jean-Baptiste, zis „La Grenouille”, este eroul principal din filmul „Pirații” a lui Polanski

Citiți continuarea recenziei și altele pe această temă în formatul editorial CeFilmeVăd.eu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.