Man of la Mancha (1972)

Ieri a fost aniversarea lui Peter O`Toole, născut la 2 august, 1932. Doar câteva cuvinte despre un film muzical, relaxant, cu două staruri care au făcut figură onorabilă în Omul de la Mancha (1972): Sophia Loren și Peter O`Toole, care mi-a plăcut întotdeauna, dar în special în rolul lui Henric al II-lea din filmul „Becket” (1964), un adevărat duel actoricesc cu Richard Burton în rolul lui Thomas Becket, ajuns arhiepiscop de Canterbury.

Dar să revin la oile noastre: „Omul de la Mancha”, regia Arthur Hiller, după un scenariu de Dale Wasserman

peter-o-toole-dans-le-film-l-homme-de-la-manche-11055562aczoa_1713

În film sunt două povești în ramă: scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, băgat în pușcărie de către Inchiziție pentru ofensă adusă guvernului spaniol și povestea nobilului Alonso Quijana, pornit în lume sub pseudonimul de Don Quijote. Este o ecranizare a spectacolului muzical cu același nume,jucat pe Broadway, de Dale Wasserman, inspirat atât din romanul “Don Quijote” de Miguel Cervantes cât și din viața acestuia din urmă.

Pentru a-și proteja manuscrisul romanului „Don Qujote”, încă neterminat, de răufăcătorii din închisoare, Cervantes le promite acestora să le povestească aventurile personajului său și chiar să facă cu ei o dramatizare.

Pe măsură ce povestește, se desfășoară și în fața noastră povestea Cavalerului Tristei Figuri și a asistentului său, Sancho Panza, luptele lor cu Răul  adesea materializate sub forma morilor de vânt. Quijote se îndrăgostește de Dulcineea, alături de care ar dori să-și petreacă restul vieții.

163619_backdrop_scale_1280xauto
Forța mesajului marelui scriitor spaniol este de a nu renunța niciodată la visurile și speranțele noastre pentru o viață mai bună.

Cu un casting impecabil: un Pețer O`Toole însuflețit, intrat de minune în pielea personajului, Sophia Loren, încă foarte nurlie și vulcanică; cu muzică frumoasă; cu imaginile lui Giuseppe Rotunno, operatorul care a lucrat la multe din filmele lui Fellini și Visconti povestea nu are, totuși, happy-end.

Ș-am încălecat pe-o șea…

Reclame

1 comentariu la „Man of la Mancha (1972)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.