Atlas Shrugged II: The Strike (2012)

După o ecranizare, cum spuneam aici, mai puțin reușită la nivel artistic a primei părți din trilogia Aynei Rand, Revolta lui Atlas revine cu partea a II-a. Dacă filmul din 2011 își recupera, la limită, investiția (estimată undeva la 4 milioane USD), fapt considerat la Hollywood un semi-eșec, era de așteptat un termen ceva mai lung până la următorul din serie.

Totuși, el vine pe ecrane aproape imediat, după numai un an, încercând probabil să speculeze primul val de interes suscitat de apariția filmului. Din păcate, cu excepția scenaristului, nu rămâne nimeni din echipa inițială, ceea ce abia la sfârșitul vizionării celei de a doua părți apare ca o decizie greșită (schimbarea echipei părea chiar o idee bună după prima ecranizare). Dacă primul film din serie ridicase totuși câteva așteptări, suferind oarecum la partea artistică, cea de a doua se prăbușește totalmente în poveste, supraviețuind din fărâmiturile celebrității autoarei Ayn Rand și din orizontul de așteptare deschis.

atlasII

După un debut promițător, care face legătura cu evenimentele din prima parte, încheiată în iulie 2017 (cândva, în viitorul apropiat, transportul feroviar devine singurul accesibil…) și ne introduce rapid în poveste, focusând pe brațul protagonistei Dagny, unde recunoaștem brățara de oțel turnată de Rearden, iubitul-industriaș, reperele cinematografice sunt tot mai puține: prețul benzinei, ajuns la 10 dolari pe galon în prima parte, urcă aici la 20 și apoi la 40 de dolari galonul. Lipsesc micile detalii din prima parte (contabilul căutând de lucru, șamd).

Cu toate previziunile futuriste inserate (directiva 10-289) care amintesc de alte distopii celebre ca 1984 și Minunata lume nouă, filmul are, din păcate, prea puține elemente SF, fiind mai degrabă unul politic, culminând cu procesul intentat lui Rearden în care acesta își va susține convingerile. Ca și parte a trilogiei el își face însă datoria, continuând să acumuleze mister asupra personajului John Galt, a cărui apariție este iminentă, filmul încheindu-se cu o mână întinsă de un chip invizibil (eu sunt John Galt) și o ușă spre cea de-a treia parte și din fericire, ultima.

Filmul a rulat duminică seară pe HBO și va relua în august și septembrie, link aici. Recomand mai degrabă prima parte a trilogiei, aici.

Reclame

4 comentarii la „Atlas Shrugged II: The Strike (2012)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.