Revolta lui Atlas (2011)

Bazat pe ultimul roman al scriitoarei și filozoafei Ayn RandAtlas Shrugged (1957) – primit cu reticențe la vremea lui, deși ideile autoarei se bucurau deja de mare popularitate în USA – filmul distopic ce rulează zilele acestea pe HBO este, încă, un SF.

Spun încă, deoarece acțiunea lui se petrece în 2016 toamna, așa că peste trei luni va fi un film istoric. Pare amuzant să privești azi un film al cărui scenariu este bazat pe un roman scris acum 60 de ani. Dacă adaug că autoarea sa a fost și scenarist, dar și un cunoscut filozof (politic), inițiator al curentului obiectivist, s-ar putea să nu mai pară la fel de amuzant. Cu toată tenta tezistă (așa cum am înțeles că este cartea) SF-ul regizat (în prima sa parte, pentru că avem de-a face cu o trilogie) de Paul Johansson este însă unul de urmărit.

dagnystrainChiar dacă structura sa este dedicată unei demonstrații (a ideilor autoarei), putem face abstracție atât de partea sa propagandistică, imaginându-ne că genul filmului ar fi altul – cu trenuri, să zicem – cât și de cea feministă, si să ne bucurăm de succesul protagonistei. Înconjurată de bărbați, Dagny (interpretată de Taylor Schilling) nu numai că se dovedește mai bună decât fratele ei, dar este și recunoscută de concurenți și își găsește asociat iar mai apoi, iubit, într-un furnizor.

Alături de acesta, magnatul Hank Rearden (neozeelandezul Grant Bowler) Dagny pune lumea în mișcare, încercând să afle în același timp răspunsul la întrebarea *libertariană: Cine este John Galt? Filmul suferă pe partea artistică, așa că nu recomand să-l începeți dacă aveți asemenea pretenții (ținând cont și că e vorba de o trilogie), singurele sale calități fiind caracterul documentar privind istoricul dezvoltării ideilor libertariene (de instrument antropologic, sau cum vreți să-i ziceți) și eventual, genul – cum ziceam, cu trenuri. Mie unuia, îmi plac trenurile, chit că nu știu cât mai rezistă pe șine 🙂

*de când stânga americană a confiscat liberalismul, susținătorii capitalismului s-au repliat sub numele de libertarieni, care (nu) răspund la întrebări cu expresia: Who is John Galt?

Continuarea recenziei cu partea a II-a a trilogiei, aici. Linkul filmului pe HboGo: http://www.hbogo.ro/content/atlas-shrugged-part-i–909053292

Reclame

6 comentarii la &8222;Revolta lui Atlas (2011)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.