Roal Dahl și ecranizările după scrierile sale I

Roald Dahl (1916-1990) este unul dintre scriitori mei preferați „hors concours”, adică în categoria celor excentrici, pe care l-am citit și răscitit cu mare plăcere, mai ales în călătorii și/sau vacanțe: umorul negru britanic, intriga… intrigantă, finalul surprinzător mă încântă peste măsură. Scrierea sa a inspirat mulți realizatori de filme, punând în valoare un scriitor prea puțin cunoscut (mai ales în România). Iată câteva filme, unele rămase în uitare, la cererea lui Roald Dahl care nu a mai autorizat să-i fie ecranizate cărțile după ce a vizionat prima versiune a cărții saleCharlie and the Chocolate Factory”,  1964 „comisă” în 1971, în regia lui Mel Stuart cu titlul Willy Wonka & the Chocolate Factory ,scenariu David Seltzer, cu Gene Wilder în rolul domnului Willy Wonka dansând pe muzica cântecului Oompa-Loompas, adaptare care l-a oripilat pe scriitor.

055030

După 34 de ani (Roald Dahl era decedat) a venit rândul lui Tim Burton să negocieze dreptul la ecranizare.Așa s-a turnat,,Charlie and the Chocolate Factory”,2005,scenariu John August,cu Johnny Depp în rolul lui Wonka și cu Freddie Highmore în rolul lui Charlie Bucket.

055186

„The Big Friendly Giant” sau „BFG”  (1982) a fost adaptat în 1989 pentru prima versiune animată a lui Brian Cosgrovesi apreciat de critică și public. Anul acesta Steven Spielberg își demonstrează virtuozitatea cu o adaptare prezentată hors-concours, la Cannes 2016, o adevărată capodoperă de poezie, scenariu Melissa Mathison (R.I.P).

„The Witches”, nuvela  publicată în 1983 este ecranizată de Nicolas Roeg, în 1990, având-o protagonistă pe Angelica Houston.

428113

„Matilda”, un roman publicat în 1988 este adaptat pentru ecran în 1997 de Danny de Vito, scenariu Nicholas Kazan, Robin Swicord, în rolul Matildei Wormwood pe atunci micuța (3 ani) Mara Wilson.

103437

„James and the Giant Peach”, publicat în 1961 va fi ecranizat în 1996 de Henri Selick; un lung-metraj de animație turnat în stop motion (imagine cu imagine), scenariu Karey Kirkpatrick , Jonathan Roberts și produs de Tim Burton, mare fan al inegalabilului Roald Dahl. 

109413.jpg

„Fantastic Mr. Fox”, publicat în 1970, va fi ecranizat tot în stop motion, de Wes Anderson în 2010, scenariu Wes Anderson, Noah Baumbach. Este filmul care m-a amuzat cel mai mult.

 269915

– continuă aici

Reclame

2 comentarii la „Roal Dahl și ecranizările după scrierile sale I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.