Filme de sau filme cu?

Cum ne alegem filmele? După gen/subiect (de dragoste sau animație / despre sport sau maturizare) sau după actori (cu Keanu Rives sau Barbra Streisand)?

La aceste întrebări încerc să răspund pe scurt, fără să fac aici o clasificare a genurilor de film – este un subiect al cursurilor de la facultățile de TV și film – evitând în același timp întrebări filozofice de genul de ce vedem filme? sau ce nu ne mai place la filmul românesc? subiecte abordate deja.

Clasificarea genurilor de film (film genre) diferă după abordare: ea poate fi una teoretică, din punctul de vedere al cinefilului confruntat cu multe genuri, sau practică – din punct de vedere al scenaristului, de exemplu. Așa că, pentru o abordare obiectivă, trebuie să plecăm de la presupunerea că un cinefil mai mult sau mai puțin împătimit face o alegere subiectivă (sic!), criteriile sale fiind subiectul (îi plac filmele de război), legat de acesta – genul (preferă filmele de acțiune), și mai are și câțiva actori preferați (Gene Hackmann), dacă tot e să facă alegeri.

Și iată cum, dintr-o activitate statică, a privi un film (act echivalent cu a contempla ceva de pe margine – exact opusul implicării) devine o acțiune supusă alegerilor (e drept, exclusiv subiective) participantului: chiar dacă se instalează comod în fotoliu, cu lumina stinsă, crescându-și IQ-ul cu 15 puncte, spectatorul nu poate vedea lumea de sus, ca un alpinist ajuns acolo în urma efortului propriu. Lumea ce i se deschide privirii e una imaginată de regizor și scenarist, jucată de actorii săi preferați, pe temele agreate (și) de el.

Indiferent spre cine ar înclina balanța la întrebarea din titlu, cinefilul își alege mai nou filmul după autori, mai degrabă decât după subiecte sau actori. Ceea ce înseamnă că nu se mai identifică atât cu personajele, cât cu creatorul poveștii, la ale cărui preocupări (teme preferate) achiesează sau nu. A buon intenditore, poche parole 🙂

Reclame

2 comentarii la „Filme de sau filme cu?

  1. Orientarea în alegerea unor filme după realizator este ,cred,cea mai puțin hazardată deși am avut experiența unor dezamăgiri mai mici sau mai mari: adevărat,destul de rar din cauza calității inegale a acestor filme și în mod mai evident din cauze subiective (aș fi preferat să fie altfel făcut filmul).Cât despre subiecte,ele pot fi generoase sau nu, dar tratate cu măiestrie sau mediocru.Prefer subiectele mai puțin generoase cu care autorul să surprindă prin originalitate,profunzime.Cât despre actori preferați,eu am avut în toate etapele vieții și i-am schimbat cu trecerea anilor,de la A.Delon,S.Loren,P.O`Toole,K.Hepburn,B.Lancaster,K.Reeves,N.Kidman.etc.etc.
    No,da` prima jubire nu se uită !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.