The Good Dinosaur (2015)

Bunul dinozaur este un film de desene animate regizat de Peter Sohn, autor Meg LeFauve , după o povestire de  Enrico Casarosa și Bob Peterson, coloană sonoră  Mychael Danna.
M-am așteptat la un film inteligent, emoționant și superb. Da, un lung-metraj animat deosebit de drăguț și educativ, aparent cam copilăresc și asta nu ar fi partea rea, ci faptul că imaginile superbe, ritmul filmului, plin de acțiune s-ar putea să nu-și atingă la copiii mici obiectivul educațional, ci să producă mai mult teamă de hienele zburătoare. Copiii vor fi atrași mai mult de lupte (noroc că vor înțelege care personaje sunt cele bune?) decât de caractere. Un film matur, departe de poveștile cu printese, recomandat copiilor care sunt școlari până la cei care au 80 de ani!

picGoodDinosaur564953a81b890
Desigur nu vom rezista să nu ne impresioneze prietenia improbabilă (care era populația Terrei  pe vremea dino-urilor?) dintre un băiețel sălbăticuț rău, dar nemaipomenit de dulce și un tânăr dinozaur împiedicat ca vai de el, care se teme și de umbra lui. Animăluțele umanizate sunt adorabile -familia de dinozauri are o fermă unde cultivă doar vegetale.

Călătoria  lui Aldo  se dovedește inițiatică, un fel de curs de dezvoltare personală: stăpânirea fricii, folosirea inteligenței, câștigarea încrederii în propriile puteri sunt coordonate pe care se dezvoltă caracterul viitorului adult. Imaginile (cursuri de apă învolburate, detalii în mișcare – frunze, părul băiețelului, penele – sunt de un realism stupefiant si de o frumusete poetică care ne acaparează sufletul cu totul. Umorul este bine integrat în narațiune (v. scena marmotelor)

Văzut de categoriile de vârstă mai sus amintite, filmul comunică tinerilor adevăratele valori prin: tema familiei, a iubirii, a solidarității, a perseverenței, a modelării caracterelor prin experiențe de viață. Pe mine m-a captivat, am zâmbit tandru sau chiar am râs în hohote; în final am exersat urletul lupului (cred că oricine vede filmul va simți acest imbold; serios, nu ironizez).


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.