Shakespeare îndrăgostit – 1998

„Shakespeare in love” este un film care mi-a plăcut de la prima vizionare, romantic, poetic, de vis. Un scenariu care are ca punct de plecare întrebarea dacă Shakespeare s-a inspirat din ceva ce a trăit în realitate. 

Sunt multe necunoscute în biografia celui considerat cel mai important dramaturg al tuturor timpurilor și mi-ar plăcea să văd mai des filme despre Shakespeare, care pentru mine e un adevărat zeu; acolo unde realitatea are prea multe zone crepusculare e necesară luminița oricât de plăpândă, dar grațioasă a imaginației, ca în acest film .

kwY2lrYTorz_PWvPusNtea2sDGNUbwJH_640x360_54023235644

 „Shakespeare in love” este o ficțiune despre un episod din viața marelui Will și anume cum, pornind de la un titlu destul de derutant a ajuns să scrie două piese de teatru: arhicunoscuta și tulburătoarea „Romeo și Julieta” și „A douăsprezecea noapte”; filmul este și o reconstituire probabilă a lumii nemiloase a teatrului din (orice) epocă. Incursiunile în culisele teatrului elisabetan ne edifică asupra condiției femeii în teatru, pe atunci o lume exclusiv a bărbaților.

judi-dench-shakespeare-in-love-1998-8-dakika_780x512-kz53ytdf0n

În vara anului 1593, tânărul poet și dramaturg cu un talent promițător se află în pană de inspirație și înglodat în datorii. El îi promite comanditarului său să-i livreze o nouă piesă „Romeo și Ethel,fiica piratului(!)”, care se află doar în faza de titlu.

„Shakespeare in love” este și o fantezie  amoroasă dintre o domnișoară aristocrată, dornică de a ajunge artistă de teatru și scriitorul englez cu mult darnica-i și „pârdalnica-i” inimă.

Admirabil amestec între o epocă bine reconstituită (decoruri și costume), inadvertențe istorice asumate și tirade foarte literare, filmul „Shakespeare in love” a împrumutat din piesa „Romeo și Julieta” mai multe elemente ale intrigii: personaje, evenimente, situații, exploatate cu mult har. Apar astfel analogii puternice între piesa de teatru și film :

Iubirea imposibilă: William însurat, Lady Viola deja promisă altui bărbat

Case aflate în conflict: cele două teatre rivale La Rose și Le Rideau în concurență încrâncenată

Un blestem care planează: William susține că este blestemat de Stratford

Un mariaj aranjat: lady Viola trebuie să se mărite cu  Wessex

Analogii anecdotice: rivalitatea dintre cele două teatre

Analogii deturnate – scena balconului Julietei este parcursă rapid

130802_Shakespeare_in_love4

Cu mare succes la public, dar și la critica de specialitate „Shakespeare in love” îmi pare totuși un film excesiv de premiat în lumea de azi, foarte diversificată, a cinematografului, în care filmele necomerciale – unele deosebit de bune – sunt un lux pentru producători.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.