Fahrenheit-451-min

Fahrenheit 451 (1966)

Un film avangardist adaptat după fabulosul roman omonim al scriitorului Ray Bradbury, care denunță, fără echivoc, ignoranța în care cei puternici vor să mențină poporul.

François Truffaut, à sa manière, se leagă de cel mai redutabil aspect al dictaturii: retragerea dreptului cetățenilor la acel „supliment” de suflet pe care îl aduc cărțile. Filmul i-a dat multe dureri de cap lui Truffaut care s-a ambiționat să scrie scenariul împreună cu un alt francez, Jean-Louis Richard, fără să cunoască vreunul prea bine limba engleză (prietenii știu de ce) fiind astfel privat de subtilitățile cărții lui Ray Bradbury; de asemenea a întâmpinat greutăți cu efectele speciale (fiind perfecționist, i-a fost teamă ca scenele să nu devină ridicole sau incredibile).

03a45fae5c8b

Acțiunea filmului e simplă și tranșantă: într-o țară nedefinită, într-un timp nedeterminat, lectura este riguros interzisă pentru că ar împiedica oamenii să fie fericiți.

Brigăzile de pompieri au misiunea nu de a stinge incendii ci de a le provoca, arzând cărțile găsite și chiar și casa cu proprietarul ei care nu vrea să cedeze cărțile. Un autodafé mistuitor de gânduri și simțiri de-a lungul străzilor. Personajul principal, pompierul Guy Montag, va fi cel care va trece de cealaltă parte a baricadei: prietenia cu tânăra învățătoare Clarisse, iubitoare a naturii și a poeziei îi va deschide lui Guy ochii asupra grozăviei la care era părtaș.

Filmul este o pledoarie împotriva oricărei forme de cenzură și o declamație a  dragostei pentru literatură.

4 gânduri despre “Fahrenheit 451 (1966)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s