Fahrenheit 451 (1966)

Un film avangardist adaptat după fabulosul roman omonim al scriitorului Ray Bradbury, care denunță, fără echivoc, ignoranța în care cei puternici vor să mențină poporul.

François Truffaut, à sa manière, se leagă de cel mai redutabil aspect al dictaturii: retragerea dreptului cetățenilor la acel „supliment” de suflet pe care îl aduc cărțile. Filmul i-a dat multe dureri de cap lui Truffaut care s-a ambiționat să scrie scenariul împreună cu un alt francez, Jean-Louis Richard, fără să cunoască vreunul prea bine limba engleză (prietenii știu de ce) fiind astfel privat de subtilitățile cărții lui Ray Bradbury; de asemenea a întâmpinat greutăți cu efectele speciale (fiind perfecționist, i-a fost teamă ca scenele să nu devină ridicole sau incredibile).

03a45fae5c8b

Acțiunea filmului e simplă și tranșantă: într-o țară nedefinită, într-un timp nedeterminat, lectura este riguros interzisă pentru că ar împiedica oamenii să fie fericiți.

Brigăzile de pompieri au misiunea nu de a stinge incendii ci de a le provoca, arzând cărțile găsite și chiar și casa cu proprietarul ei care nu vrea să cedeze cărțile. Un autodafé mistuitor de gânduri și simțiri de-a lungul străzilor. Personajul principal, pompierul Guy Montag, va fi cel care va trece de cealaltă parte a baricadei: prietenia cu tânăra învățătoare Clarisse, iubitoare a naturii și a poeziei îi va deschide lui Guy ochii asupra grozăviei la care era părtaș.

Filmul este o pledoarie împotriva oricărei forme de cenzură și o declamație a  dragostei pentru literatură.

Reclame

5 comentarii la „Fahrenheit 451 (1966)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.