Băieții deștepți din online – ep. I

De ieri a început să circule pe internet (capital.ro, hotnews.ro și playtech.ro) vestea suspendării site-ului de filme online românesc 990.ro, despre care se știe că aparține unuia din băieții deștepți ai online-ului românesc. Cel mai supărat pentru asta părea să fie bloggerul Vali Petcu (zoso.ro), care a dat știrea încă de miercuri.
De ce s-a supărat Zoso?

Nu pentru că s-a-ntâmplat ceea ce trebuia să se întâmple încă de acum 4 ani, când ProTV a sesizat CNA cu privire la 42 de site-uri care se aflau în ilegalitate, în ceea ce site-ul de știri  HotNews numea atunci războiul filmelor online

…ci pentru că nu ar fi fost citat de cele trei site-uri! Adică – hilară treabă, spre sublinierea contextului, parcă – tot pentru o chestie ce ține de protecția dreptului de autor, adică necitarea sursei. Adică, dacă bloggerul, mai profesionist decât știriștii menționați (care, apropos, se ocupă de asta pe bani, adică lucrând cu normă întreagă) a observat și a dat primul știrea, de ce n-a fost citat? De parcă ceilalți nu puteau afla singuri…

A, păi asta înseamnă că ei (angajații lor) urmăreau site-ul, ha-ha-ha, adică nu mai bine îl citau pe dl. Vali Petcu aka Zoso? Dincolo de hilarul situației, de remarcat competiția între blogosferă și presa online, din care ultima iese cam șifonată. Disputa lui Zoso cu ROL.ro și alte site-uri asociate este mai veche, 990.ro intrând de acum cel puțin trei ani în vizorul său.

Dacă tot avem băieți deștepți în energie, de ce n-am avea și în online?

Sau mă rog, dacă… am avut. În energie nu mai avem fiindcă acum vreo patru ani Victor Ponta, unul din băieții deștepți ai politicii românești (susținut de alți băieți cu ochi albaștri), băga în reorganizare Hidroelectrica, supărând băieții deștepți din energie, care făceau un soi de bișniță cu produsul acestei firme, anume curentul electric. Reorganizarea judiciară a permis firmei cu capital de stat să suspende derularea contractelor încheiate cu clienții și furnizorii săi, pentru ca apoi să le anuleze în justiție.

Tot acum patru ani a început și războiul filmelor online: ProTV (cu serviciul său de video on-demand voyo.ro) versus 24 site-uri care difuzau, la acea dată, conținut video fără plata drepturilor de autor către deținătorii acestora. Cam mult patru ani pentru un astfel de război, nu? Vor urma și alte site-uri? Desigur, vor fi închise toate, unul după altul.

De ce a fost închis doar 990.ro? Pentru că este un domeniu.ro, iar sechestrarea s-a putut face printr-o adresă trimisă la Registrul Național al Calculatoarelor privind deschiderea unei anchete penale. Când vor fi suspendate / sechestrate și celelalte site-uri? Probabil, după finalizarea anchetei și trimiterea proprietarilor în justiție, ori după încheierea proceselor. Deci nu peste multă vreme!

– continuă aici

 

Reclame

3 comentarii la „Băieții deștepți din online – ep. I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.