Thelma and Louise (1991)

Thelma și Louise film SUA, laureat al premiului Oscar pentru scenariu, în regia lui: Ridley Scott, Scenariu: Callie Khouri, Producător Mimi Polk Gitl, Muzica Hans Zimmer
Distribuția Harvey Keitel, Susan Sarandon, Geena Davis, Michael Madsen, Chris McDonald, Stephen Tobolowsky, Brad Pitt, Timothy Carhart, Lucinda Jenney, Jason Beghe

thelma-et-louise-aff-01-g.jpg
Vizionat de mai multe ori, filmul m-a impresionat prima oară prin ineditul temei: dorința femeilor de emancipare, atitudinea fermă de a găsi libertatea, de a lua propriile decizii; mai încolo mi-a plăcut în mod diferit, descoperindu-i alte și alte valențe.

O comedie dramatică bazată pe un amestec de buddy movie (prietenia strânsă între cele două femei foarte diferite ca aspect,caracter), road movie (drum și  itinerariu de sute de km cunoscut sau nu, aici, figurativ, un drum inițiatic prin traversarea unor peisaje somptuoase între Arkansas și Arizona, într-un Ford Thunderbird 1966 decapotabil, care evocă stilul de viață american și senzația de libertate), western (locuri și tehnici de filmare ca în filmele cu John Wayne, doar că acum apar mașini, camioane, care se încurcă printre cirezile de vite), polițist (eroinele ajung din întâmplare, forțate de împrejurări să comită delicte pentru care vor fi urmărite de oamenii legii).

Filmul are și o doză de  umor care ajută spectatorul să urmărească acțiunea fără încrâncenare. Thelma și Louise este considerat un film feminist cult.

Personajele au fost bine interpretate, chiar și Susan Sarandon pe care nu prea o agreez a fost interesantă :ea a fost firul hotărâtor al acțiunii,chiar dacă aparent vine doar să o completeze pe Geena Davis ,iar Brad Pitt ,cu alura de puști simpatic și lichea a fost remarcat aici, și a făcut carieră !

thelma-et-louise-1991-06-g.jpg
Thelma – casnica timorată de un soț macho, agresiv, posesiv și desconsiderând ginta feminină, fricoasă și naivă, extrem de plictisită – va evolua pe parcursul filmului, gustând libertatea, puterea de decizie.
Louise – mai matură, cu o lungă experiență de viață – a acumulat multe frustrări care vor izbucni în decizii pripite (contrar comportamentului său) și fatale .

Dimensiunea dramatică e ilustrată prin succesiunea de evenimente care antrenează pe cele două femei într-o vâltoare din care nu mai au scăpare. Louise își dă seama prima că au pierdut controlul asupra evenimentelor și al propriului destin. Imaginea: peisajul devine un personaj aparte, impresionant și de temut. Aventurile iau sfârșit brusc și tragic, cu scena antologică a plonjării mașinii, scenă estompată până la crearea iluziei că filmul nu s-a terminat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.