Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001) – un basm pentru adulți

Nu ți-ai dori ca lumea să fie mai simplă câteodată? Oamenii să se definească prin ceea ce le place și ce nu – spuse direct, fără ocolișuri, iar lucrurile să fie în armonie? Unora le place să se uite la fețele oamenilor în loc să vadă filmul, altora să mănânce puiul gătit, aburind, în vreme ce alții încearcă să spargă crusta de zahăr ars cu lingurița.

Amélie (Audrey Tautou) trăiește într-o versiune atenuată și protejată a universului, din cauza unei false boli de inimă și, fără să conștientizeze asta, își poartă cu sine bula prin care cunoaște lumea. Găsind cutia de comori din copilărie a unui fost chiriaș, Amélie pornește să repare un pic lucrurile în lume și în cazul în care are succes cu asta, să perpetueze astfel de micro-misiuni de restabilire a echilibrului în univers: 

De la colega de muncă ipohondriacă, la omul cu schelet de sticlă forțat la introspecție și contemplare – care e mult mai conștient de ceea ce se întâmplă cu cei din jur – și până la amantul căzut în dizgrație, toți ajung să fie luminați de candoarea gesturilor menite să le aducă stropi de fericire. Dar așa cum omul de sticlă (Serge Merlin) pictează la nesfârșit aceeași pânză fără să sesizeze secretului fetei cu paharul de apă, și protagonista încearcă să facă bine în jurul ei, fără ca, inițial (cel puțin), să realizeze cum poate aplica această rețeta propriului destin. Tonurile calde, nostalgice, ale imaginii sunt împărțite de-a lungul filmului într-un dans intim de verde și roșu, proporțiile schimbându-se în funcție de emoțiile din secvență, de premonițiile sau împlinirile care au loc.

Fiind un basm de adulți, concluziile sunt foarte la îndemână, dar asta nu face călătoria una mai puțin captivantă și care ”gâdilă plăcut urechile”, mulțumită lui Yann Tiersen – întotdeauna o plăcere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.