În căutarea nefericirii (2012)

Deutsche sprache este singura limbă ce folosește un singur cuvânt pentru fericire. Glück provine din Germania inferioară și însemna (la origine) „modul în care se sfârșește ceva”.

Se pare că în toate limbile din lume (cu excepția germanei) există minim trei cuvinte pentru „fericire”. La fel stau lucrurile și cu „iubire”. Nemții sunt însă cea mai pragmatică nație de pe Pământ și au tendința de a fi modești. Totuși, chiar și ei sunt departe de a fi indiferenți față de noroc: există peste 4000 de sfătuitori ai norocului, ne anunță vocea naratorului din off, proprietarul spațiului unde Tiffany (interpretată de Johanna Wokalek) are un cochet bistro, un mic magazin de fericire ce servește, pe lângă meniurile standard: fursecuri cu răvașe, morcovi decorați, croissante și brânzeturi franțuzești șamd.

În ciuda titlului, Anleitung zum Unglücklichsein (după cartea cu același nume a psihologului austriac Paul Watzlawick) este un motivațional care avertizează din start de unde-și trage seva: literatura universală a demonstrat deja că nefericirea, catastrofele, delictele și pericolul sunt adevărata substanță a vieții. De această premisă livrescă se poticnește și eroina filmului, Tiffany Blechschmid, care aduce prin (pre)concepția de viață cu Amélie Poulain.

Nu e foarte clar cât din ea îi aparține ca personaj, și cât este pus de autor, dar acceptăm convenția. Un fel de Albă-ca-zăpada pe dos, ea nu are așteptări și totuși, se pricepe de minune la citate (de aceea le și servește în plăcinta sa cu răvașe, pe care o scoate din meniul micului său bistro, funcție de dispoziție). Cu toate că pornește de la pragmatismul german (pe care îl ironizează), pelicula regizată cu delicatețe feminină de Sherry Horman (autoare și a scenariului, după o idee de Andrea Wilson) are destule elemente de realism magic care fac din vizionarea sa o experiență cinefilă savuroasă.

Pentru cei interesați de adâncimi psihologice, se pare că filmul a mai atras atenția și altora: despre cunoscutul psiholog / autor de literatură de popularizare Irvin Yalom s-a realizat în 2014 un documentar cu titlu asemănător (Yaloms Anleitung zum Glücklichsein).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.