Helmut Berger, actor

Am pus filmul documentar Helmut Berger, Actor pe lista must see la TIFF.15 pentru că regizorul american John Waters îl numise în revista Artforum maybe the Best Motion Picture of the year 2015, nu pentru că numele actorului austriac mi-ar fi spus mare lucru.

Abia în liniștea sălii de cinema, l-am recunoscut în fundalul unor scene din filme pe cel care a fost (prin anii 60-70) unul dintre cei mai frumoși bărbați din lume, actorul fetiș al marelui cineast Luchino Visconti – care i-a fost mentor și amant.

romy-helmut

Am aflat cu stupoare abia din documentar amănuntele relației lor, despre care actorul decăzut vorbea cu lejeritate, inclusiv cum a încercat să se sinucidă după moartea iubitului său Luchino. A scris o carte de memorii cu un capitol numit „văduva lui Visconti” – rol pe care el îl lua în serios. Sub numele Helmut Steinberger, s-a născut într-o familie din sudul Austriei, iar tatăl sau a fost luat prizonier de armata rusă. Timp de trei ani nu și-a cunoscut tatăl, care odată întors din prizonierat era atât de dur și violent cu familia, încât mama sa a preferat sa-l crească singură.

Mi-am amintit apoi că-l mai văzusem într-un film de la Cannes 2015, în chip de Yves Saint Laurent bătrân, din filmul lui Bertrand Bonello. Cu toate imaginile șocante ale bătrâneții acestui înger (de)căzut, recomand filmul celor cu nervii tari. Documentarul arată detalii sordide (inclusiv mărturiile menajerei) din viața celui care se plânge de tot: de casele apărute în jurul micului său apartament său din Salzburg (oraș pe care l-ar fi urât dintotdeauna), de traiul meschin pe care l-ar duce cu doar 200 de euro pe lună, nedreptățit de urmașii lui Visconti care l-au exclus de la orice moștenire. 

Amenință că va scrie o carte cu acest subiect și încep să înțeleg motivul pentru care a acceptat să facă acest film (dar aflu ceva mai târziu că mă înșel). bergerviscontiTot ceea ce povestește despre marele cineast se reduce, din păcate, la sex. E drept, filmul era inclus în secțiunea Cinema, mon amour, iar curiozitatea mea a fost pedepsită, cu toate că n-aș fi ținut să aflu aceste amănunte din istoria cinematografului.

Cred că nici autorul documentarului, Andreas Horvath (un cineast format la școala unui alt austriac, iconoclastul Ulrich Seidl, ceea ce explică aplecarea sa către disoluție), supus nervozității amoroase și sincerității fără limite ale fostului mare actor. În tot acest realism al mizeriei umane surprins de peliculă simți, dincolo de adevărul tulburător, insuportabila lejeritate a meseriei de actor și fragilitatea ei, atunci când nu are cine s-o apere, să-i protejeze măreția (oricum trecătoare) și să-i spună când ar fi cazul să se oprească.

Helmut Berger a continuat să joace în filme și seriale TV și în Europa și în America, ruinat de droguri, băutură și viața dezordonată. Și de faptul că n-a mai fost nimeni care să-i spună că nu e vreun zeu, decât în mitologia fabricată a Hollywoodului.

Reclame

1 comentariu la „Helmut Berger, actor

  1. Eu am întipărit în minte numele prea vehiculat (chiar și în anii crepusculari ) a lui Helmut Duckadam.Scuze,n-are legătură cu cestălalt Helmut despre care ,parcă am auzit pe vremuri ,dar am uitat;nu cred că a fost atât de important pentru Visconti,(cum vrea Berger să pară)regizorul fiind cunoscut ,atenție,de pe atunci , ca un pederast foarte curtat de frumușeii ecranelor care ,mare parte din ei se prostituau pentru roluri, chiar dacă erau hetero(,,Arta cere sacrificii”)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.