Cetățeanul universal Prunariu

Unul din cele mai emoționante momente de la TIFF.15 a fost prilejuit de întâlnirea cu Dumitru Prunariu. Primul cosmonaut român sărbătorea în luna TIFF-ului 35 de ani de la zborul său în spațiu.

002_Prunariu_Office_12July2004Am mers la discuția moderată de Mihnea Măruță la TIFF Lounge cu o senzație incertă, pentru că alături de gimnasta Nadia, cosmonautul Dumitru Prunariu fusese unul din idolii copilăriei mele (aveam timbre cu el) și nu voiam să alterez această percepție. Știam prea puține despre activitatea sa post-revoluționară, de ambasador al României în Federația Rusă, din care fusese chemat de Băsescu după un an.

După cum mi-am dat seama ulterior transcriind dialogul, emoția întâlnirii cu Dumitru Prunariu n-a venit din celebrarea vreunei măreții a zborului în cosmos, ori din cuvinte bine alese, cât din încărcătura pe care simpla sa prezență umană a reușit s-o adauge momentului. Spre deosebire de următorii invitați de la TIFF Lounge, care și-au pregătit diverse armuri pentru întâlnirea cu publicul (și care le-au fost de folos), secretarul și apoi președintele Agenției Spațiale Române – pentru a a cărei înființare a pledat din 1990 – a venit la întâlnirea cu publicul clujean complet dezarmat, vorbind cu o simplitate și sinceritate absolut covârșitoare.

Nici urmă de „dinozaur comunist” în comportamentul brașoveanului numit „erou al R.S.R.” pe timpul copilăriei noastre. Dimpotrivă, Dumitru Prunariu a lăsat impresia unui cetățean universal (nu întâmplător, domnia sa este și Cetățean de Onoare al câtorva orașe și municipii cum sunt Cluj sau Mediaș). În continuarea prezentării acestei întâlniri cinefile de luna trecută, am să intercalez transcrierea cu câteva din filmele SF pe care le-a comentat la TIFF, sub titlul Dumitru Prunariu recomandă: pentru primul episod, voi relua Interstellar, urmat de Gravity.

Reclame

1 comentariu la „Cetățeanul universal Prunariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.