Weekend (2015)

Nu doar TIFF ne-a atras atenția, prin Zilele filmului maghiar (organizate împreună cu Asociația Filmtett) asupra cinematografiei din Ungaria. Datorită legislației favorabile industriei filmului din vecini, în Ungaria sectorul a crescut de aproximativ 7-8 ori, atingând o valoare de 230 milioane de Euro, apropiindu-se de Cehia (260 milioane).

Asta în vreme ce în România vorbim doar de 53 de milioane de Euro, din care peste 80% a fost cheltuită de producţii străine turnate aici (cifre publicate în 2015). Ungaria acordă o facilitate fiscală de 20% din suma cheltuita pentru filmări pe teritoriul său, ceea ce anulează avantajul oferit de costurile ceva mai scăzute (-5%) din România. Nu este de mirare că, în ciuda atenției pe care cineaștii români o primesc de la festivaluri precum cel de la Cannes (anul acesta fiind prezenți cu nu mai puțin de trei lungmetraje, datorită poziționării pe o direcție ușor de identificat), ei bine – cei maghiari scot filme într-un ritm mult mai alert, și nu o fac rău deloc.

vikend1

Un exemplu în acest sens este și Vikend (2015), disponibil pe HBO, dar nu este unul singular: au mai fost comentate aici pe blog și alte lung-metraje recente ca Liza, zâna vulpe, Cădere liberă sau Viața de apoi, ori documentarul Izvorul tinereții. Ce deosebește recentul Vikend (titlul original în lb. maghiară) de celelalte producții, în care regizorii (care mai de care mai orginal) își caută propria direcție, este tocmai apropierea de noul cinema românesc sau de elementele sale de realism cinematografic.

Să fie vorba de (una din) locațiile filmării, care să influențat stilul filmului? Cine știe, o fi vorba de vreo marcă locală, fiindcă pădurea unde se desfășoară urmărirea este din Transilvania, iar printre personaje identificăm cu ușurință după nume (Viorel) și pașaportul pe masă – români. Citiți continuarea pe noul nostru format cefilmevăd.eu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.