Cel mai așteptat film al anului – Sieranevada lui Cristi Puiu – rulează azi, în premieră națională, la TIFF Cluj de la ora 18, la Casa de cultură a studenților, în prezența regizorului și a echipei de filmare.

Cristi Puiu declara la Cannes (unde a fost selecționat în Competiția principală) despre ideea de la care a pornit filmul: Producatorul din Bosnia m-a sunat prin 2012 si m-a intrebat: ai un scenariu, pentru ca as vrea sa facem un film impreuna? Am spus: nu, dar am o idee, sa povestesc in mod personal si subiectiv ceea ce s-a intamplat la masa care a urmat inmormantarii tatalui meu. Am observat ca exista tot felul de istorii care compun povestea personala a cuiva, sunt chiar istorii, fictiune. Atunci mi-am zis: un film poate avea orice titlu pentru ca cel care priveste isi va construi propria poveste în jurul povestii din film. Și am ales un titlu a carui sonoritate mi-a plăcut.

Tot el povestea: „În 2007, tatăl meu a murit. Eram în juriul secţiunii Un Certain Regard la Cannes. Parastasul tatălui meu, cel ce se ţine imediat după înmormântare, s-a petrecut într-o manieră extrem de bizară. În apartament, în casă, mişunau tot felul de personaje pe care eu nu le cunoşteam, amici cu care bea el câte un păhărel, vecini. Ţin minte că m-am luat la harţă cu un coleg de serviciu de-ai mamei mele apropo de istoria comunismului.”

„Sieranevada” este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens și Alcatraz Films.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.