Filmul musical – un gen desuet?

Acuma că am prezentat ce E 6.9 pe scara Richter ar trebui să spun și ce NU E, pentru ca nu care cumva, furat de entuziasmul festivalier, să vă fi-ndreptat pe căi greșite: chiar dacă joacă și Teo Corban în el, nu e un film pentru hipsteri. Deși, hm… s-ar putea să le placă și acelora, dacă vin la film cu bicicleta corectă. 6.9 e un film bun în limitele genului, adică sper că vă dați seama că personajele alea (numite și actori, prin reviste) nu putea sonda cine știe ce adâncimi psihologice în pași de dans, singing in the rain fără să fie puțin caraghioși.

lau2Pentru că 6.9 este ”o comedie parțial realistă, parțial nerealistă”, vorba regizorului, și mai exact, e o comedie cu final neașteptat, tipic filmului musical (asta pentru că-i permite contextul). Fiindcă tot am adus vorba de psihologie, singurele scârțâituri ale filmului vin tocmai din zona asta: Laurențiu Bănescu nu pare credibil în criza vârstei a treia, pentru că este cu un etaj mai jos (deși în sinopsisul din AperiTIFF apare: un actor de 40 și ceva de ani, el are 30 și ceva – 34). 

Nae Caranfil a explicat problema: este foarte dificil să găsești actori de această formație, iar talentul mai-tânărului (decât intenționa în prima fază) interpret al lui Tony l-a convins să schimbe profilul și (reușită parțială) resorturile psihologice ale personajului. 

nae

Așadar, slăbiciunile filmului au aceeași rădăcină cu calitățile sale, iar nehotărârea personajului Tony (interpretat de multi-talentatul Bănescu) sau cel puțin senzația pe care o lasă spectatorilor atitudinea sa față de Kitty, rezidă în această schimbare de macaz a lui Nae Caranfil. Tot ce-i putem reproșa regizorului este că și-a iubit prea mult personajul, atât de mult încât n-a știut să se despartă de el atunci când i-a găsit o altă încarnare.

Un pic de (auto)ironie era necesară aici! Câteva detalii superficiale: niște ochelari cu rame mari, pantaloni ceva mai scurți și o pălăriuță de hipster i-ar fi adus mai multă consistență personajului principal – sau cel puțin, un segment mai mare de public s-ar fi regăsit în acesta. Acestea fiind spuse, cred că succesul filmului depinde doar de hazard, de o eventuală re-deșteptate (sau nu) a… apetitului publicului pentru acest gen. Care, după gust, poate fi considerat desuet sau șarmant!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.