Musical românesc – 6,9 pe scara Richter

Am văzut un film relaxant, cum nu s-a mai făcut în România de multă vreme: la „6,9 pe scara Richter” nu vă recomand să mergeți cu pop-corn, pentru că s-ar putea să n-apucați să-l mestecați – de râs! Merge mai degrabă cu ceva suc (de soc), pentru că aduce cu o bomboană fondantă, plină cu muzică, dans, și-n care, în timp ce-o mesteci, mai pușcă și câte-un gag așa, mai crocant.

Fondantul știți ce este: un sirop de zahar, zaharisit. Așa și filmul, cum îi șade bine unui musical, este puțin siropos, fără să exagereze însă. După gust, așa cum sugeram, se pot adăuga soc, ori esență de rom… Marea noutate a filmului nu este, așa cum bine remarca Mihnea Măruță în interviul de la TIFF Lounge, scenariul și regia Nae Caranfil, ci muzica ȘI versurile Nae Caranfil. Așa cum am descoperit la Lounge un regizor sensibil, perfect conștient de poziția sa în cinematografia română (cu multe de spus pe această temă), veți avea și voi ocazia să descoperiți grație filmului un autor talentat, căruia nu i-au scăpat evoluțiile din domeniului comediei și musicalului intern (atât cât este) cât și internațional, încercând să ofere ceva nou.

După părerea mea – deși nu sunt un mare fan al genului, i-a și reușit.

Am detectat o tentă autobiografică, recunoscută parțial de regizor în interviuri (teama de cutremure și-a asumat-o): și criza vârstei de mijloc, printre cele trei surse de inspirație ale filmului, cred că-i aparține. O mențiune pentru jocul bun al lui Teodor Corban (într-un rol principal, Deddy sau Teddy), selectat de regizor înainte de a juca în Aferim! sau Un etaj mai jos, alta pentru rolurile feminine Kitty (Maria Obretin) & Bambi (Maria Simona Arsu) și ultimul, dar nu cel din urmă, marea descoperire a lui Nae Caranfil, Laurențiu Bănescu în rolul Tony.

Reclame

8 comentarii la &8222;Musical românesc – 6,9 pe scara Richter&8221;

  1. Pingback: Homepage

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.