„La pescuit în deșert”

Salmon Fishing in the Yemen în regia lui Lasse Hallström, cu Emily Blunt, Ewan Mcgregor, Kristin Scott Thomas și un scenariuadaptat după romanul Partida de pescuit a lui Paul Torday.

kinopoisk.ru

kinopoisk.ru

Un film simpatic și fără pretenții, care are meritul de a ne delecta ușor prin umorul britanic, mai mult sec decât savuros, prin situații și personaje ambigue. Este povestea dr. Alfred Jones, om de știință, specializat în piscicultură, care se trezește implicat într-un proiect bizar, nebunesc și neverosimil care îi va schimba cursul vieții: „naturalizarea” somonului sălbatic în ued-urile Yemenului. Afacerea are un sprijin enorm atât din partea șeicului yemenit care e dispus, cu orice preț, să-și vadă visul împlinit, dar și din partea oficialilor de la Washington, care doresc să camufleze cu evenimente sonore „miraculoase” escaladarea conflictelor din Afganistan.

ff20121207a2a
Interpretarea este minunată: un Ewan Mc Gregor cam derutat, naiv (care își va câștiga …nemurirea dând numele său unui nou model de momeală –muscă), o Kristin Scott Thomas foarte eficientă, a cărei atitudine când blazată, când isterică dă o notă de deriziune și o Emily Blunt, cu simț practic, curajoasă și …dulce. Aceste trei personaje ne ajută să fim mai toleranți cu imperfecțiunile filmului, succesiuni incoerente, morală pe măsura faptelor.

Umorul tipic britanic (replicile lui Kristin Scott Thomas sunt absolut cinice), constă în faptul că e o comedie romantică subînțeleasă, în care tocmai seriozitatea în care e luat proiectul excentric atrage, stârnește zâmbete și intrând în atmosfera poveștii, totul pare posibil. Trebuie să reținem frumusețea imaginilor, delicatețea derulării filmului și mai ales farmecul lui Emily Blunt, care conversează în mandarină(!) cu specialiștii, bineînțeles chinezi, care trebuie să facă studiile de fezabilitate + prințul yemenit cu rafinamente europene și cu Crezul care poate muta munții!

acjpg
Filmul vine cu o viziune satirică interesantă asupra politicii și a cultului imaginii denunțat prin intermediul atașatului de presă al Primului Ministru englez, o femeie very, very manipulative. Ar mai fi un merit al filmului relevarea pericolului interpretării preceptelor și actelor imorale prin prisma fanatismului religios. Poți fi sedus de acest film, în funcție de (pre)dispoziție: să te relaxezi; sau unele scene, destul de lipsite de profunzime, trase …de păr, happy-endul, te pot face unhappy.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.