De la Sierra Nevada la Sieranada

Unul din cele mai vechi titluri din presa franceză, Le Canard Enchaîné remarca ieri că filme originale precum „Sieranevada” lui Cristi Puiu au fost înlăturate de la premii la Cannes în favoarea unora mult mai convenționale. Satiricul Le Canard compara conferința de presă a juriului de la Cannes cu un prohod, o înmormântare, într-atât de mulți membri erau nemulțumiți de alegere și de palmaresul neașteptat de plat (același Xavier Dolan, găsirea iubirii într-un KFC, culminând cu povestea unei d-ne fără bilet), în comparație cu viziunea novatoare a multora din filmele neglijate.

Puiu n-a primit nimic, deplânge Le Canard, pentru Sieranevada, un film liber și euforizant, o „psihodramă familială și politică turnată în lungi secvențe nemontate (plans-séquences), pline de întorsături și crize conjugale din care eroul se scoate printr-un râs contagios”. Semnele erau însă acolo, oftează Le Canard:

„pe 13 mai, în pavilionul american, se beau râuri de bere americană marca Sierra Nevada (primul titlu sub care fusese anunțat filmul). O spectatoare i-a întins o sticlă lui Cristi Puiu. Regizorul român a găsit gluma bună (poate și berea?) și s-a pozat cu sticla.

S-au auzit pufnete:

— O să vedeți că ăsta-i singurul trofeu cu care se întoarce de la Cannes!”

Cristi Puiu într-un interviu din „Life” despre competiția cu Mungiu:

Sunteţi în competiţie cu Mungiu la Cannes, nu?

„Daaaa, e exciting! Se vor face pariuri… Se va specula, se va vorbi… Şi va fi exact aşa cum vă spun acum: dacă va lua Mungiu premiul, se va spune: „aţi văzut?”

Dacă voi lua eu premiul, alţii vor spune „aţi văzut?” Dacă nu vom lua niciunul se va spune „aţi văzut? gata cu noul val!” Dacă luăm amândoi, vor fi discuţii de nuanţă – acela a luat la scenariu, acela la regie, deci e mai bun scenarist decât celălalt regizor, şi aşa mai departe! Iar dacă până la Cannes va fi vreun eveniment trist de talia celui din 13 noiembrie de la Paris, nu se va mai spune nimic, se va termina şi cu marele duel al lui peşte… Care nici măcar nu e un duel.  În loc să se gândească la faptul că sunt doi români la Cannes care au intrat în competiţia finală, unii transformă asta într-un conflict care nici măcar nu există”.

Mai multe despre film, după premiera națională de la TIFF, pe noul site CeFilmeVăd.eu.

Reclame

2 comentarii la &8222;De la Sierra Nevada la Sieranada&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.