All The Way (2016)

lindjpg-r_1280_720-f_jpg-q_x-xxyxx„Până la capăt” este un film HBO, producător executiv: Steven Spielberg, în regia lui  Jay Roach, după un scenariu de: Robert Schenkkan. Din distribuție: Bryan Cranston, Anthony Mackie, Stephen Root. Un film despre jongleriile politice care se fac în SUA  de la modul cel mai rafinat și pervers până la lovituri dure sub centură. Din film reiese că totuși, în spatele jocurilor de culise și al circului mediatic se află o minte lucidă, vicleană și un suflet care poartă cicatricile unor răni din copilărie, a unor neîmpliniri din viața personală. Și ideea că, indiferent de partid, cei cu funcții politice se gândesc la binele public, chiar dacă în moduri mai puțin elegante.

261745_800x600Filmul relatează primii ani de președinție ai lui de Lyndon B. Johnson, ajuns la Casa Albă,în Biroul Oval imediat după asasinarea  tânărului Președinte John F. Kennedy la 22 noiembrie 1963. Acesta se confruntă cu o națiune răvășită, derutată, escaladarea războiului  din Vietnam. Imediat după învestitură, el trebuie să creeze un echilibru între interese diferite, ca să lanseze proiectul de lege despre drepturile civile ale afro-americanilor. sub presiunea revoltelor conduse de Martin Luther King Jr, să se confrunte cu alegerile pentru primul său mandat complet de președinte. Un King cam jonglat de proaspătul Președinte, compromisuri din toate părțile, dar mai puțini vânători doar după interese personale, atitudinea revanșardă a afro-americanilor atunci când își dau seama că sunt duși cu vorba. Problema unui atac aerian asupra unei zone din Vietnam, doar pe baza unor presupuneri neconfirmate de atac ale unei nave cu torpile.

JOHNUn Președinte neobosit (discută cu consilierii săi chiar și în dormitor, la toaletă, când ia masa singur) preocupat non-stop de responsabilitatea față de partidul său, electoratul său, dușmanii săi, ingrat când e cazul. Orice măsură are, în replică, și o lovitură de bumerang; așa e în viață nu doar în politică! Ce mi-a plăcut la acest film:

  • am aflat cât de puțin știam despre Președintele Lyndon B. Johnson, cel care declară război sărăciei
  • scenariul „curat”, deloc plictisitor,nuanțat,în jocul actorilor,în dialogurile rafinate,în imaginile relevante
  • cel care legiferează dreptul negrilor la transportul în comun, la școli, localuri publice alături de cetățenii albi
  • cel care îi primește în Convenția Democrată pe membrii de culoare ai Partidului Democrat al Libertatii
  • introduce după doi ani dreptul de vot al negrilor
  • imaginea grăitoare (mașina în care fusese proaspăt ucis Kennedy), Biroul Oval (văzut de jos în sus, de la covorul oval, rotirea de-a lungul pereților, imaginea de ansamblu)
  • jocul impecabil al actorilor, mai ales a lui Bryan Cranston, rodat în acest rol pe scenă, dar nu erodat și deloc teatral

Scenariul este adaptat după o piesă de teatru eponimă scrisă tot de Robert Schenkkan, în care pe scenă jucase cu succes rolul președintelui tot Bryan Cranston (a câștigat Tony Award).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.