Roman de gare (2007)

Subiectul principal al „Romanului de duzină” (aka „Crossed Tracks”) este Pierre Laclos* (Dominique Pinon), negrișorul unei celebre romanciere (Fanny Ardant), hotărât să pună capăt celor 7 ani de sclavie. Asistăm în film la o pendulare între realitatea lumii literare și cea a lumii ficționale, create de autori din frânturi ale personajelor pe care le întâlnesc.

– Ce farsă e asta? se întreabă celebra autoare. Și apoi:

– De ce a trebuit să așteptăm 7 ani?

– Pentru că a trebuit să ne culcăm întâi cu cuvintele, îi răspunde negrișorul.

Care evadează apoi din ficțiune pentru a plonja în universurile posibile ale (propriei) realități, plină de imagini frumoase de pe Coasta de Azur (la Cannes), Coasta de aur (în Burgundia) și din Alpi (Haute-Savoie). Filmul regizat de prolificul Claude Lelouch – cunoscut pentru „Un bărbat şi o femeie” (1966), „Unii şi alţii/Les uns et les autres” (1981) și „Iubiri din trecut/ Ces amours-là”, filmat la Bucureşti (2010) – începe ca un thriller polițist, fără a se crampona însă de limitele genului.

Într-unul din punctele de cotitură, Pierre o-ntâlnește pe Huguette (Audrey Dana) o midinetă incapabilă să-ți controleze emoțiile și cuvintele, ale cărei minciuni erau însă capodopere. Ce poate fi mai frumos decât o crimă perfectă? se întreabă autorul cvasinecunoscut. Două crime perfecte, răspunde tot el în timp ce-și scrie romanul. La ce se referă, vă puteți da seama doar urmărind filmul.

* după numele romancierului de sec. XVIII, Pierre Choderlos de Laclos, autorul „Les Liaisons dangereuses”

* există însă și un romancier contemporan cu nume asemănător: Michel Laclos, soțul scriitoarei Arlette Gordon – casting director pentru câteva din filmele lui Lelouch, care și apare într-una din scenele de debut jucându-se pe sine, ca romancier de succes, alături de Bernard Werber.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.