What Book, of wich Stranger? Game of Thrones ep. IV

După trei episoade în regia lui Jeremy Podeswa (The Five Senses, Fugitive Pieces) care îl învie pe Jon Snow, producătorii revin la vechile obiceiuri (ca să nu pice în manierism) aducându-l pe Daniel Sackheim din dr. House. Chiar mă miram cât rezistă polonezul, seriile trecute practicându-se: regizorul și episodul.

Așa cum anticipam aici, la reunirea celor doi frați (vitregi, dar neincestuoși) adică a două cincimi din casa Stark, se pornesc viorile. Oarecum surprinzătoare dezinvoltura Sansei, apropos de scena de după, în care se pisicește față de Jon Snow să-i ierte purtarea din trecut, după care e gata să plece de una singură spre Winterfell. Aici Puiu sau Rădulescu ar sări în sus: de unde până unde, ce resorturi mișcă personajul ăsta? Și ar face probabil un film întreg doar ca să exploreze ce și cum.

Scenariștii Urzelii nu-și bat însă capul cu subtilități psihologice, pe care le lasă, probabil, în seama d-lui George R.R. Martin. Ce altceva să mai și scrie dumnealui în volumul VI – Winds of Winter? Oricât l-am ironiza, în acest episod IV (plin de evenimente, de altfel) al Urzelii se simte lipsa unui scenariu mai consistent, mai ales când Înalta Vrabie (Jonathan Pryce) copiază povestea lui Buddha.

Daenerys-Book-of-the-Stranger

Dar totul se iartă când Khaleesi mai face o magie ca să-și ia din nou în stăpânire călăreții dothraki, cu care să-ncalece lumea. Am urmărit episodul scriind altceva, iar la final am rămas cu întrebarea din titlu: what Book? of wich Stranger? Abia la reluare am sesizat că era vorba tocmai de dialogul care mie mi s-a părut neinspirat (în orice caz, neoriginal) de la mijlocul episodului (deh, scena simbolică) dintre Marele vrăbioi și Margaery Tyrell, citând din Steaua cu șapte colțuri. Adică nu doar George R. R. Martin scrie volume, și personajele sale o fac. Fiindcă totul face parte dintr-o poveste.

Reclame

3 comentarii la &8222;What Book, of wich Stranger? Game of Thrones ep. IV&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.