Festivalul BUZZ CEE – prima ediție

Aseară s-a încheiat prima ediție a BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Sud-Est. Organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului s-a făcut liber, fără a se tăia bilete (mai nou, Curtea de conturi se pare că se leagă de profitul organizatorilor de festivaluri subvenționate, v. cazul de la Cluj).

Selecționerii festivalului BUZZ CEE sunt criticii de film Florin Barbu și Cristi Mărculescu, iar PR-ul primei ediții, Simona Rădoi, care gestiona anul trecut relația cu presa la TIFF. Câștigătorii celor trei secțiuni competiționale: lung-metraj, scurt-metraj și documentar au fost premiaț cu trofeele Long BUZZ, Short BUZZ și Real BUZZ, iar publicul și-a votat și el filmul preferat, cadorisit cu Pop BUZZ.

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a câștigat trofelului Long BUZZ. „Un film simplu, dar bine realizat și emoționant despre o tânără aflată pe punctul de a începe o nouă viață“, și-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chișu, Igor Cobileanski și Maya Vitkova.

Dispozitiv 0068 (România, 2014), scurtmetraj regizat de Radu Bărbulescu, cu Toma Cuzin în rolul unui lunetist la summitul NATO, a câștigat trofeul Short BUZZ „pentru modul inteligent în care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic și narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emoție și umor, controlate și dozate foarte bine în favoarea operei cinematografice“. Din juriul competiției de scurtmetraj au făcut parte Iulia Rugină, Eugen Kelemen, Dan Burlac și Emanuel Lăzărescu.

Trofeul Real BUZZ a fost câștigat de documentarul românesc Roboțelul de aur (2015), realizat de tinerii regizori Mihai Dragolea și Radu Mocanu, pentru „maniera nepretențioasă de a spune o poveste care, dintr-una locală, a devenit una globală“.

Zăpada/ Snow (Bulgaria, 2015), în regia lui Ventsislav Vasilesv, o dramă puternică despre familie, trădare, alegeri și iertare, a câștigat trofeul Pop BUZZ. Filmul a primit și o mențiune specială din partea juriului competiției de lungmetraj. La festival a rulat și Usturoi (2014), filmul independent de comedie realizat de bloggerul clujean Radu Băzăvan, aka groparu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.