O serie despre seriale

Deși mi-am propus cu Răzvan să evităm recenziile lungi, ca un exercițiu de rigoare în trecerea de la stilul părelistic de pe blog, la un altul – în curs de definire – pe online, treaba funcționează la fel cu despărțirile: atunci îți vine s-o comiți iar, pentru ultima oară 🙂

Urmează câteva considerații plicticoase despre serialul TV, care a devenit tot mai căutat  – atât de spectatori cât și de realizatori. Încerc să investighez unde rezidă fascinația acestui gen? Apoi, să vedem care ar fi deosebirile dintre acesta și filmul de cinema? Pentru ca în final să putem identifica rețeta unui serial de succes.

Mai deunăzi, un autor era considerat de succes dacă se turna un film după romanul său. Ca atare, romancierii au început să scrie tot mai vizual. Dar filmul nu e decât primul pas în drumul spre succes, scenariul său fiind adaptat de o altă persoană specializată în acest domeniu: vorbim de scenarist. Adevărata recompensă financiară și mai ales, morală, vine pentru autor abia după film, al cărui succes de casă poate (sau nu) să provoace realizarea unui serial, la dezvoltarea căruia el va fi aproape obligatoriu invitat să contribuie. Față de film însă, un serial este mult mai dificil de vândut. Deși pare mai ușor de realizat, deoarece presupune o rețetă, el implică și existența unei rețea de televiziune dispusă să plătească o sumă considerabilă pentru difuzare.

Cum de se toarnă atunci serialele, în ciuda acestor dificultăți? Serialul este, mai nou, un instrument de marketing al posturilor TV, prin care acestea-și fidelizează telespectatorii pe termen lung.  Vedem sau auzim cu surprindere cum diverși cunoscuți ai noștri (bunici, colegi, prieteni) sunt prinși de un serial și ne explicăm cu greu acest fapt. I-a prins, ne explică (sau le scuzăm) lipsa de reacție la ora difuzării. Să nu ne facem iluzii: spectatorii Game of Thrones, Silicon Valley, Banshee sau Vikings ocupă doar o nișă, la fel ca și cei interesați de  House of cards/lies ori Dr. House/Grey’s Anatomy. Majoritatea (aproximativ două milioane, după statisticile Kanal D) sunt interesați de Bahar, viața furată și de Furtună pe Bosfor. Iar simpla menționare a ultimelor două titluri va aduce acestui prim articol despre seriale mai multe vizualizări (din motoarele de căutare) decât celorlalte.

Dar cum de se poate uita lumea ȘI la așa ceva? Așa cum notam ieri aici despre binging, acesta pare a fi o tendință cauzată de îndepărtarea tinerilor de lectură. Însă nu doar tinerii binguiesc (sic!) seriale noi. Există un segment semnificativ, în creștere, al populației de vârsta a III-a, care urmărește seriale turcești. Psihologii pun acest interes pe seama apucăturilor noastre balcanice, dar uită că acum câțiva ani, când această generație era la vârsta a II-a și urmărea seriale latino-americane, era vorba de temperamentul nostru latin. Acuma, chiar așa brusc, ne-om fi balcanizat? Ținând cont de acest aspect (nu doar tinerii, ci și vârstnicii sunt interesați de seriale) se conturează un răspuns la întrebarea din start: fenomenul ține de tabloidizarea televiziunilor.

Focusate pe segmentul mijlociu al populației, interesant pentru reclamele care plătesc, de fapt, costurile de emisie, televiziunile s-au axat pe știri (de cele mai multe ori de proastă calitate) și aleargă după senzațional, încercând să-și păstreze audiența. Filmele bune au migrat spre platforme plătite (gen HBO/Cinemax) așa că le-au rămas doar serialele. Aceasta ar fi o primă explicație pentru nașterea unui gen, serialul de televiziune. În articolul următor, ceva mai pe scurt, despre caracteristicile sale, pornind de la întrebarea ce deosebește un serial TV de filmul artistic?

Reclame

2 comentarii la &8222;O serie despre seriale&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.