Dragon Blade (2015)

Cum îți dai seama c-ai îmbătrânit? Când vezi filme istorice cu Jackie Chan. Bine, până la urmă tot film de acțiune iese (de fapt, cu bătăi), cu toată compania selectă. Interesantă aici cromatica aleasă de directorul de imagine Jia Neng Huang, care închide și estompează culorile (obținând patina timpului), pentru a scoate în evidență romanii buni (cu panaș roșu) de cei răi (cu albastru) ca și auriul săbiilor și al armurilor.

Dragon Blade se vreau un Gladiator chinezesc, dar nu în regia lui Ridley Scott ci a lui Daniel Lee. Adrien Brody joacă rolul maleficului tribun Tiberius care vrea să preia controlul Drumului mătăsii iar John Cusack pe cel al generalului roman Clavius, în legiunea căruia intră războinicul jucat de Jackie Chan – este vorba de pacificatorul Huo An. Posibil ca aventurile din acest film epic (beneficiar al unei coloane sonore și a unei coregrafii reușite, plus același umor – în nota filmelor cu Jackie Chan) să aibă la bază fapte reale, dar este puțin straniu să vezi chinezi îmbrăcați în uniforme romane, achiesând la ideile imperiului occidental. În plus, toți vorbesc engleză și se înțeleg ușor unii cu alții.

La final, spre a spori credibilitatea poveștii eroice, naratorul din off o mută în legendă, titrând că Războiul imperiilor (după cum sună neinspirata traducere românească a titlului original Tian jiang xiong shi) și eroismul legionarilor romani care au echilibrat balanța puterii l-au impresionat pe împăratul chinez Xuan, care a decis să le permită acestora să înființeze un oraș pe Drumul Mătăsii (Regum).

Drumul Mătăsii în lungime de peste 6.500 kilometri, trecea prin patru imperii. La originile rutei comerciale stă o nereușită încercare diplomatică, din urmă cu peste 2000 de ani, când împăratul Han al Chinei l-a trimis pe generalul Zhang Qian să căuta aliaţi. Emisarul nu a reuşit să încheie alianţe (fiind capturat de huni), dar s-a întors după 10 ani cu informaţii despre culturi şi regate din Asia Centrală de care China nu știuse până atunci (imperiul Kushan). Pe măsură ce relaţiile lor cu China devin mai strânse, se dezvoltă un comerţ intens între regiuni. Drumul comercial se extinde, ajungând până în Asia de Sud-Vest (imperiul parților) şi Marea Mediterană, respectiv în imperiul Roman, unde mătasea şi alte produse din Răsărit sunt foarte căutate.

Reclame

1 comentariu la „Dragon Blade (2015)

  1. Cel puțin un bun digestiv!

    Jackie Chan e un tip valoros,multitalentat.Eu nu am văzut da capo al fine decât un film, nu-i mai știu titlul și chiar mi-a plăcut.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.