An (2015) sau Sweet Red Bean Paste

Dorayaki = produs de patiserie tradițional japonez umplut cu anko (pastă de fasole roșie confiată), delicatesă ce a inspirat romanul lui Durian Sukegawa, care stă la baza filmului Red-Bean Jam/ Sweet Red Bean Paste (engl)- An (jap, în original). Film regizat de Naomi Kawase, președinta juriului de la Cannes 2016 la secțiunea „Cinéfondation et courts métrages”.  

video_29_an_copyright_2015_an_film_partners_comme_des_cinemas_twenty_twenty_vision_zdf_2623

Distribuția: Kirin Kiki (Tokue), Masatoshi Nagase (Sentaro), Kyara Uchida (Wakana)

Comedie dramatică, An este un film tulburător și sfâșietor care abordează cu pertinență transmiterea moștenirii culturale prin această povestire despre comunicarea intergenerațională. Sunt abordate câteva subiecte serioase: relațiile dintre copii și  adulți, izolarea unor persoane în societatea japoneză, trecerea implacabilă a timpului, munca – factor de integrare și desăvârșire personală.

Tokue, o femeie de 76 de ani, îl convinge s-o angajeze pe Sentaro(~40 de ani), proprietarul unei mici patiserii care vinde „dorayakis”, frecventată de liceene gălăgioase care-l cam scot din sărite pe Sentaro; doar una dintre fete, Wakana, este mai serioasă și chiar dorește să părăsească școala și să lucreze la patiserie. Tokue deține secretul  pastei delicioase de fasole roșie care transformă micul magazin într-un loc extrem de frecventat dar este o femeie fragilă cu un trecut care va complica și va distruge coexistența în „triumvirat”.

Tokyo-1

Film modest, dar emoționant – imagini frumoase și senzuale cum apar de obicei în filmele lui Kawase (cireșii în floare). Sobrietatea cineastei e de-a dreptul savuroasă. Unele scene par cam lungi (cele despre prepararea pastei de fasole roșie). Filmul a fost nominalizat în 2015, la Cannes, în secțiunea Un certain regard, sub denumirea Les Délices de Tokyo – Delicii tokiote. În România încă nu este difuzat, așa că-l putem vedea doar la un festival: Les films de Cannes a Bucarest sau TIFF – dacă va fi selecționat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.