Lecții pentru antreprenori, strecurate în Urzeală

Publicația Inc. magazine a identificat câteva lecţii de business strecurate în Game of Thrones:

Prima ar fi pentru HR: aparenţele sunt înşelătoare
Tyrion Lannister (pentru care Peter Dinklage a fost premiat la Emmy – Cel mai bun actor într-un rol secundar) este inteligent, are compasiune şi gândire tactică, calităţi de lider, deși este considerat oaia neagră a familiei din cauza circumstanțelor nașterii sale.

De aici se pot trage învățăminte pentru angajatori: personalitatea, atitudinea ori valorile unui candidat sunt mult mai importante decât un CV impresionant. Abilităţi şi experienţă se mai obţin în timp, însă o atitudine pozitivă… nu prea!

Seconda: recompensați loialitatea! Petyr Baelish este exemplul perfect a cât de repede se schimbă loialităţile în Westeros.

Degețel face alianţe pentru a se ajuta pe sine, fiind un manipulator. Dar loializarea clienţilor este importantă și pentru companii. Fiecare client ar trebui să se simtă apreciat şi să vrea să revină. Însă asta se poate schimba rapid, iar în urma câtorva experienţe negative clienţii pot renunţa la serviciile care le prilejuiesc așa ceva.

Ca un corolar: nu ignora prețul promisiunilor nerespectate
Robb Stark (prin maică-sa) promite că se va căsătorii cu fiica lui Frey. Atunci când acesta nu-şi ţine promisiunea, Frey, jignit, cade la învoială cu casa Lannister şi în loc de nunta promisă și de alianță, casa Stark are parte de un masacru.

Caută… inovația
Cei mai mulți antreprenori (mai ales autohtoni) nu respectă regulile, ci le încalcă şi le rescriu. Tot timpul vor exista oameni care ne vor spune că nu putem face ceva, însă este de datoria liderilor să caute să inoveze, să zdruncine normele. Daenerys, mama Dragonilor, îi spune lui Tyrion că n-o să oprească roata, ci o s-o distrugă, referindu-se la factori care nu pot fi schimbaţi (ia să declare asta și la DNA, să vedem ce feed-back primește).

Plătește-ți datoriile la timp!
Una din expresiile serialului: a Lannister always pays his debts, pare banală și este mai puțin comentată; se referă, aparent, doar la credoul unei case bogate. Dar în afaceri, plata la timp a datoriilor nu este doar o parte din comportamentul financiar al unei companii, aviz descurcăreților! Sita cerne, încet, dar se întâmplă – iar credibilitatea oricărui antreprenor (de carton sau nu) ține nu atât de banii de la teșcherea, cât de capacitatea sa de a-și achita datoriile.

Lasă-ți competitorii să se distrugă unii pe alții – nu pierde vremea 
Multe start-up-uri intră pe o piață ocupată deja de alții. Ceea ce poate fi o idee bună dacă, așa cum spune prințul-pitic Tyrion Lannister: „your enemies hate each other as much as they hate you”. Ferindu-te de dispute sterile și lăsându-ți competitorii să se lupte unii cu alții în campanii de marketing, ai șansa să-ți faci propriile magazine ca să atragi în felul tău mai mulți clienți.

Fii (cel) mai bun 
Desigur, serialul HBO abundă în scene violente din care nu ai prea multe de învățat. Printre acestea, sunt și momente din care ai ce învăța, cele de bunătate ori sacrificiu. Fiindcă dacă fermitatea și chiar duritatea te pot ajuta să ieși din problemele zilnice, numai înțelegerea arătată clienților sau partenerilor îți va aduce beneficii pe termen lung. Cum spune o regină fiului său: „The occasional kindness will spare you all sorts of trouble down the road”.

Cultivă-ți influența în timp
Spionul Varys i se destăinuie lui Tyrion că a fost un sărăntoc, însă prin inteligență și manipulare, a reușit să ajungă departe. Iar asta ține atât de networking, cât și de social-media: îți construiești audiența persoană cu persoană. „Each connection you make, each new client, each review, interview, or press release, contributes to your business profile and your own personal influence and network”, confirmă un antreprenor.

Unirea face puterea
Robert Baratheon, cunoscut ca și Rege al celor 7 regate, explică undeva cum lucrează puterea unei armate, arătând un deget, apoi pe toate cinci, sugerând că o echipă unită poate fi mai puternică decât un grup de indivizi cu personalitate care lucrează independent. „Choose people that are passionate and focused on a singular goal – your goal. The worst thing you can do is to surround yourself with a team that, no matter how smart or talented, does not believe in your product”. A united force, one that truly believes in what you are doing and wants to see it through to the end, will do what is necessary to find success.

Un serial plin de aluzii corporatiste! nu-l ratați după servici 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s