La prima notte di quiete (1972)

Prima noapte de liniște (fr. original Le Professeur), în regia lui Valerio  Zurlini, se bucură de o distribuție de excepție:

*Prima noapte de liniște e un film atipic, singular pentru Alain Delon, care nu prea pare în elementul său în acest rol de… (hi,hi) profesor! A mai făcut câteva roluri de caracter, dar de altă f(r)actură:
– neîngrijit, mereu crispat, cu țigara tinută neglijent în colțul gurii
– elevii pot face ce vor la clasă, chiar să fumeze și ei (corect!) cu condiția să nu deranjeze ora
– iubitor de poezie, în care își îneacă supărările și despre care vorbește cu pasiune, recită din memorie, și totuși, nu face ravagii printre eleve…
laprimanotte
În afara sezonului turistic orașul Rimini pare un port cețos, cu climatul său provincial și o atmosferă apăsătoare de mediocritate sordidă, cu bârfe și secrete triviale, sexualitate abrutizată; rarele scenele de dragoste, scurte și intense, sunt un suflu de oxigen. Memorabil, primul sărut al protagonistului cu fata de care e îndrăgostit!
00822004
Daniele Dominici (Alain Delon), profesor de literatură care suplinește un profesor de la un liceu din Rimini, clar că nu e în apele lui: mereu cu aceleași haine uzate, neras (încă nu era modă: ori păreai cool, ori doar cam certat cu igiena), privirea încruntată și tristă (brand-ul Delon), cu nelipsita țigară lipită în colțul gurii și cam indiferent la tot ce-l înconjoară, pare că poartă în suflet o traumă care nu se vindecă. Timpul și-l petrece mai puțin cu soața (Lea Massari) de care a divorțat, dar cu care coabitează nu atât din obișnuință cât datorită faptului că ea e cea care-i mai înțelege, cât de cât, disperarea (oricum infidelitatea ambilor parteneri e asumată).

le-professeur_44082_2023În afara orelor de curs unde fumează non-stop, permițând acest lucru și elevilor (probabil sub influența gravei răzmerite studențești din Paris, 1968), profesorul frecventează o gașcă de pierde-vară avuți și desfrânați, joacă și pierde la cărți și bea cam mult. Oricum, nu dă importantă conveniențelor, fapt care îi provoacă neplăceri.

Altfel e un prof iubit de elevi, pentru că îi mai servește cu câte o țigară, îi pune să scrie despre viața lor, îi lasă singuri și merge din oră să-și cumpere ziare si de aceea îl suportă să-l audă vorbindu-le cu pasiune despre Petrarca, Manzoni, Goethe, Stendhal.

le-professeur-01

Filmul e inegal: începutul incitant, spre sfârșit scene plictisitoare. O poveste banală, fără nimic deosebit – cu excepția scenei cheie a filmului, cu dialoguri foarte violente. Finalul, expediat în grabă, e de-a dreptul ratat. Totuși, pe cât de imperfect, pe atât de tulburător, acest film nu ne lasă indiferenți, pentru că profesorul speră și atunci când e clar și puțin probabil să-și clădească un nou început. Citiți continuarea recenziei pe CeFilmeVăd.eu

tumblr_mjnwqpyYmL1rcwe0io1_500

*Prima noapte de liniște este un citat din Goethe: se referă la moarte, când nu mai avem vise.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.