Tale of Tales (2015): Cannes și basmul

Dacă nu stiați anul acesta avem o prezență foarte bună la Cannes: Bacalaureat de Cristian Mungiu, Sierra Nevada lui Cristi Puiu și Câini, filmul lui Bogdan Mirică. De aceea scotocesc prin cotloanele minții mele pentru a evidenția ce filme am văzut anul trecut. Încep cu basmul cinematografic Tale of Tales, regizat de Matteo Garrone, care mi-a atras atenția din multitudinea de filme ale festivalului și pe care l-am vizionat în perioada horror (toamna-Halloween) a anului.

Festivalurile europene (peste care tronează franțuzul Cannes), ne aduc de multe ori abordări cinematografice inedite pentru gustul cinefilului de rând. Aici Tale of Tales vine să confirme acest statut, printr-o abordare fidelă asupra basmelor populare din diferite țări europene. Se presupune că aceste basme au avut influență asupra fraților Grimm, care au scris în aceeași manieră lugubră, dar îndulcită prin diverse abordări mai puțin de groază, mai mult un happy-end pe gustul cititorilor.

tale of tales

În acest film lumea basmelor e subiectul principal, iar diversele povesti desprinse din diferite tărâmuri misterioase reușesc să se adune într-o morală specifică acestei literaturi. Relatările din acest univers mitic întâlnesc simboluri și metafore ale condiției omului într-un context medieval. Imaginația în acele timpuri se afundă în negura creației literare, ce avea o deschidere pentru a evidenția contrastul dintre rău și bine.

Misticismul poveștilor are o serie de elemente unde religia își face cu greu locul, cadrul fiind potrivit pentru obiceiurile păgâne ori vrea să sublinieze obscuritatea medievală a creștinismului.

Trailer:

Reclame

2 comentarii la &8222;Tale of Tales (2015): Cannes și basmul&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.