Cannes, un festival 10% românesc

Două din cele 20 de filme intrate anul acesta în competiția principală Palme d’Or vin din România, demult-așteptatul Sierra Nevada lui Cristi Puiu, despre care am mai scris aici, și surpriza Bacalaureat a lui Mungiu. Dacă ținem cont și de Câini, filmul debutantului (în lungmetraj) Bogdan Mirică, din secțiunea Un Certain Regard, prezența românească la ediția 2016 a Festivalului de la Cannes (11 – 22 mai) este una remarcabilă.

Mai ales că și la scurt-metraje stăm bine, 4:15 p.m. sfârşitul lumii, regizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga a fost selecţionat în competiţia oficială de scurmetraje, în timp ce filmul Toate fluviile curg în mare, regizat de Alexandru Badea intră în secţiunea Cinéfondation. Filmul lui Mirică intră și în competiția pentru Camera d’Or, acordat celui mai bun debut din selecția oficială. Această secțiune (câștigată anul trecut de Comoara lui Porumboiu) este dedicată cineaștilor cu stiluri noi. încurajând creațiile originale.  Noi vom viziona abia în toamna acestui an thriller-ul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Teodor Corban și Raluca Aprodu.

Cât despre Bacalaureatul lui Cristian Mungiu, un regizor foarte discret cu dezvăluirile legate de proiectele sale cinematografice, este despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua sa producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează. Mai jos, o secvență din film:

 

 

Reclame

5 comentarii la &8222;Cannes, un festival 10% românesc&8221;

 1. Va rog sa va documentati:
  1. Camera gold- este premiu pentru debut. Poate fi castigat de filmele din competitia din Palme d Or si din competitia Un Certain Regard
  2. Porumboiu a castigat Camera Gold in 2006 pentru A fost sau n-a fost . Nu avea cum sa il castige pentru Comoara pentru ca e a trecut de multa vreme de debunt.
  3. Porumboiu a castigat Un Certain Regard – A Certain Talent Prize pentru Comoara, nu Camera gold

  Apreciază

  1. O fi, dar în ciuda denumirii Un Certain Regard tot nu prea sună a premiu pentru regizor consacrat – Puiu a zis-o apropos de …Lăzărescu. Este ceva între debutant și talentat, cam în genul expresiei care ironizează fotbaliștii la noi: s-a născut talent și a murit speranță! Iar „A fost sau n-a fost” este mai bun decât tot ce a făcut Porumboiu ulterior, din păcate…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.