Le Capital (2012)

Cu 4 ani înainte de The Big Short, adică demult, într-o galaxie îndepărtată, în care mă uitam la filmele care se dădeau la TV și, asemeni celor mai mulți dintre noi, încă nu reușisem să mă dumiresc de statusul crizei, ascunsă, apoi pusă pe tapet de guvernele Boc 1 și 2, pentru ca, în final, să se încerce disimularea ei de către guvernul Ungureanu…

…ei bine, în acel îndepărtat 2012, în care filmul încă mai era o evadare din realitate, Costa Gavras scotea Le Capital, după un scenariu scris împreună cu Boukercha, Karim  (Notre jour viendra). Tradus la noi Puterea banilor, cu marocanul Gad Elmaleh în rolul unui tânăr ajuns din întâmplare adjunctul unei bănci europene, filmul se derulează în contextul preluării ostile a băncii de către un fond de investiții, cu irlandezul Gabriel Byrne în rol de Chairman american.

Ritmul, la fel de alert ca și cel din Brokerii apocalipsei, urmărind ascensiunea europeanului spre rangul de CEO american, oferă mai degrabă o imagine cinică a lăcomiei umane, decât una comică a mecanismelor crizei. Puterea banilor nu este, și nici nu și-a propus a fi o comedie financiară, ci una umană. Europeană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.