ClujShorts, 2016 – Refugees & Asylum Seekers

Tema emigranților și a refugiaților a devenit de câțiva ani un fapt în cinemaul mondial: sunt tot mai frecvente filmele care tratează acest fenomen, fie documentare, fie sub forma ficțiunii. Probabil cei mai mulți știu că un artist celebru a fost primul realizator al unui scurt-metraj pe tema emigrației. Este vorba de Charlie Chaplin și al său „The Immigrant” care a rulat în 1917. Filmulețul e în stil burlesc, o tragi-comedie, care poate azi nu mai pare o capodoperă, din cauza lipsei de mesaj și a abundenței de comic. Mie mi-este însă foarte drag și impactul rămâne puternic, chiar dacă nu e un film militant.

Având în vedere faptul că anul viitor acest filmuleț de pionierat va împlini 100 de ani, propunem să fie proiectat la ClujShorts 2017.

Tema emigranților poate deveni un repertoriu vast de subiecte, care la rândul lor să prezinte aspecte diferite. De exemplu, subiectul traseelor (itinerariilor) urmate de emigranții pe plan mondial ne pot dezvălui trasee securizate, trasee periculoase (prin munți, pe mare), capcane, abandonarea refugiaților de către traficanții de oameni, destinații cu un viitor indecis (tabere pentru refugiați, dar și închisori) sau cazuri în care ajunși la destinație, repartizarea lor să fie bine gestionată. Astăzi am vizionat, în cadrul festivalului ClujShorts, următoarele patru filme de scurt-metraj:

1.”Welcome Yankee”

2. „Behind the smoke screen”

3.”Punched”

4.”A life on hold”

Nu știu cât ajută astfel de filme la înțelegerea fenomenului emigrației, a stării psihologice după ce ai părăsit patria și trecutul, la ce înseamnă readaptarea fără pierderea identității și foarte multe alte aspecte ale vieții luate de la zero. Unde sunt măsurile concrete? Cunoașterea istoriei, geografiei, tradițiilor din aceste țări înainte de starea de urgență; respectarea drepturilor omului, lupta contra excluderii, promovarea solidarității și umanismului ȘI marea RESPONSABILITATE a factorilor de decizie în gestionarea promptă a acestei crize umanitare?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.