Another year for a bunch of old people..

Another year (2010) este filmat cu atenție și încetineală. Personajele sunt ținute în cadru ca niște cești de porțelan chinezesc pe o tavă: mereu în centru, cu camera fixă, niciodată filmat ”din mână”, adesea static, cu cadre echilibrate, fără travelling-uri și mișcări inutile. Este un film lent, plictisitor și în care nu se întâmplă nimic. Doar a bunch of old people filmați atunci când se întâlnesc și vorbesc de-ale lor: verzi și uscate, copilării sau banalități, despre amintiri din anii 60 sau despre lucruri care nouă nu ne spun nimic.

Ai nevoie de o anumită stare pentru a vedea acest film. Și  cred că, oricât de dur ar suna asta, ai nevoie să fi pierdut pe cineva drag înainte pentru a înțelege câte ceva mai mult decât amestecul acesta de banalitate profundă a bătrâneții. Căci despre asta e vorba: despre profunda banalitate a bătrâneții când, de la o vârstă, fiecare an devine ”un alt an”, un an în plus, orice ar însemna acest lucru.

Another year e, de fapt, un alt an al cuplului Tom și Gerri (toată lumea zâmbește îngăduitor când se prezintă), aflați deja la bătrânețe și care își susțin, cu propria lor relație calmă și liniștită, prietenii pe care îi știu de o viață. Copii bătrâni care nu se împacă deloc cu trecerea timpului (să o vedeți pe Mary în rolul căreia Lesley Manville pur și simplu STRĂ-LU-CEȘ-TE!), prieteni pierduți cu timpul care și-au pierdut la rândul lor sprijinul de o viață (soție, soț etc) și care acum, alături de Tom și Gerri, își reamintesc de momentul când erau întregi, rude, nepoți mai sălbatici care nu își pot exprima sentimentele decât prin furie… În fine, a bunch of old people.

Dacă nu veți avea răbdare să îi urmăriți, odată cu camera aceea atât de grijulie care se poartă cu ei ca și cum ar fi din porțelan, nu o să vă dați seama cât de bine și minuțios e construit scenariul. Cum fiecare replică și banalitate schimbată între ei conține doza exactă de stare necesară nouă pentru a înțelege și mai mult. Și nu veți reuși să discerneți nici micile detalii din care este făcută de fapt viața acestor oameni în vârstă.

Mike Leigh (regizorul și scenaristul) este aici responsabil pentru tot. El și Dick Pope care face imaginea. Oamenii cred că au o chimie specială pe care, probabil, ați revăzut-o recent în Mr. Turner. De altfel, vedeți și singuri ce filme au mai făcut oamenii și vă veți convinge că sunt a bunch of good people.

O mențiune specială și pentru Mary, prietena ciudată, veche și, se pare, complet neînțeleasă a lui Gerri. Mary este unul dintre cele mai interesante roluri pe care le-am văzut în ultima perioadă. Și arată de ce poate fi în stare Lesley Manville. Așadar, vă doresc să aveți răbdare pentru a vedea cum trebuie acest film. O să merite. Și dacă nu aveți răbdare, nu-i nimic. Nu e nici o problemă cu voi. Cel mult, poate, sunteți încă prea tineri. Un defect temporar.

Reclame

2 comentarii la &8222;Another year for a bunch of old people..&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.