Knight of Cups (2015)

Recomandat pentru o seară de week-end (categoric, nu pentru una din timpul săptămânii), Cavalerul jucat de Christian Bale, alături de Cate Blanchett și Natalie Portmann. Forget La grande bellezza, let’s see La grande opulènza lui Terrence Malick, nominalizat la Ursul de aur (cîștigat de Taxi-ul lui  Jafar Panafi) cu acest film.

knight-of-cups1

Pentru cine a văzut The Three of Life, filmul experimental al lui Malick nu ar trebui să fie o surpriză, nu însă pentru un cinefil la primul contact cu filmul său de artă. Christian Bale joacă rolul lui Rick, un scenarist de succes, mai degrabă spectator perfect al spectacolului vieții în parcursul său de la est (din Los Angeles, California) la vest (Las Vegas, Nevada), o alegorie la Călătoria pelerinului de John Bunyan. Singurele repere în călătoria mai mult sau mai puțin spirituală lui Rick, ce pare a vorbi cu lumea, în off (care, de asemeni, pare a-i răspunde prin zicerile unor personaje), sunt cărțile – aici, printr-o ironie, cele de Tarot, din care este inspirat și titlul filmului.

Așadar, să trecem alături de cavalerul creștin interpretat de Bale, ghidați de imaginile semnate de Emmanuel Lubezki pe o temă muzicală inspirată din Peer Gynt-ul lui Grieg, prin cele șapte etape simbolizate de cărțile de tarot Luna (rebela cu ochi frumoși Della, jucată de Imogen Poots), Spânzuratul (fratele și tatăl său, interpretați de Wes Bentley și Brian Dennehy), Eremitul (playboy-ul Antonio Banderas), Judecata (fosta sa soție Nancy, portretizată de Cate Blanchet), Turnul (manechinul întruchipat de Freida Pinto), Marea Preoteasă (Teresa Palmer, o stripperiță spirituală) și în cele din urmă, Moartea (singura etapă în care îl vedem pe cavaler trăind și zâmbind, pentru ca apoi să sufere alături de amanta interpretată de Natalie Portman)

knight2.jpgÎn cele din urmă, aparent fascinanta călătorie a pelerinului se încheie cu cea de-a VII-etapă, Libertatea. Un film de văzut, revăzut și rumegat – de aceea spuneam că este recomandat pentru o seară de final de săptămână, la un pahar de vin. Pentru că a fost odată ca niciodată un prinț din Est, al cărui tată, regele, l-a trimis în căutarea unei perle, în Egipt. Când prințul s-a întors din călătorie, oamenii i-au turnat un pahar. După ce l-a băut a uitat că este fiul regelui, a uitat de perlă și a căzut într-un somn adânc…

Reclame

3 comentarii la „Knight of Cups (2015)

  1. La filmul asta, dupa cum bine stii, am avut momentul meu de perplexitate. Habar nu aveam cum e. La interpretarea asta cu cartile de tarot am ajuns mai tarziu, enervat ca nu pricepeam cum sta situatia. Acum chiar as recomanda oamenilor sa citeasca mai intai asemenea recenzii si apoi sa vada filmul. Pentru ca Terrence Malick cu filmul asta, nu e chiar de privit asa, pe stomacul gol, nerumegat inainte. Buna treaba!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.