Shrink cu Spacey și lecția de life management

Shrink (2009) este un film de Kevin Spacey. Serios. Nu știu foarte clar ce a vrut să facă regizorul filmului, Jonas Pate, dar vă spun eu, arată ca fiind un film în care Kevin Spacey este în tot și în toate. Adevărul este că actorului i se lipesc mănușă aceste roluri de personaj realizat aflat în cumpănă, de om de succes care, din diverse motive, virează la 180 de grade și face nefăcute pentru că inima, sufletul sau guts-ul îl fac să facă aceste lucruri.

Filmul este o construcție destul de bine gândită și consistentă a destinelor unor personaje care gravitează în jurul terapeutului psiholog (shrink) Spacey. Sunt oameni care se confruntă cu micile-marile lor situații personale, cautând salvare la un psiholog care el însuși se confruntă cu o criză pe care nu și-o poate administra. Treptat, se dovedește că psihologul nu este specialist nici în fericire și nici în life management. Este doar un om care are nevoie de alți oameni pentru a trece prin viață cu sens. Are nevoie de oameni, nu de pacienți.

Kevin Spacey face aici un rol bun. Serios, bun. Chiar un pic subestimat. De unde știu asta..? Pentru că atunci când privește în cameră și trage din joint-ul lui, în fiecare scenă decodifici, ca privitor, alte stări și sentimente ale personajului făcut de Spacey. Trage de foarte multe ori din joint-uri, de fiecare dată aproape în prim-plan, de fiecare dată însă, altfel, cu altă încărcătură, cu altă semnificație. Personajul terapeutului evoluează sub ochii noștri.

Și da, ”fericirea este un cuvânt pentru o stare. Iar aceste stări rareori le percepem atunci când au loc și, de cele mai multe ori, păstrăm o amintire greșită a lor”. Fericirea e doar o stare. Să o ignorăm (cum zicea Pepsi în reclamă). Să revenim la oamenii din jurul nostru. Abia atunci au lucrurile sens (make sense). Chiar și pentru specialiștii în life management.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.