Mes chères études (2010)

Film realizat de Emanuelle Bercot, actrița-scenarist și regizor, invitată de onoare a ultimei ediții Les Films de Cannes à Bucarest. La prima sa vizită în România, Bercot şi-a prezentat filmul La Tête haute, care a deschis ediţia 2015 a Festivalului de Film de la Cannes.

„Prezenţa la Cannes a fost ceva ireal şi mă bucur să retrăiesc asta aici. Nu ştiam de existenţa acestui festival şi mi se pare o idee minunată”, spunea Emmanuelle Bercot la București, după proiecţia filmului. Ca realizator de film (termen de sorginte franceză care i se potrivește cel mai bine), Bercot este recunoscută pentru filmele despre adolescenţă, iar ca actriță – preferata regizorilor Claude Miller, Bertrand Tavernier, Olivier Assayas (Clouds of Sils Maria) și Maïwenn Le Besco (Mon roi). Pentru rolul său din ultimul film al lui Maïwenn a luat premiul la Cannes – cea mai bună actriță.

Revenind la Student Services (2010), acesta a fost conceput ca un film de televiziune, fiind lansat în cinematografe doar în Italia vecină și în Polonia. Pornește de la volumul autobiografic al Laurei D (autor anonim), ce a intrat în atenția presei franceze prin conținutul său controversat: o recunoaștere a prostituției practicate pentru a-și putea achita studiile. În rolul principal al studentei care participă (ascunzându-și ochii frumoși după ochelari de soare) la un interviu televizat o regăsim pe Déborah François din filmul fraților Dardenne „L’enfant”, care lua Palme d’Or la Cannes 2005.

student2

Aici la vârsta studenției, tânăra actriță nu se jenează să interpreteze un rol dificil, care implică nuditate și, probabil, controversat. Nici realizatoarea filmului nu se dă la o parte, ca femeie, să aducă în fața camerei această realitate a lumii contemporane, chiar dacă nu este una reprezentativă pentru societatea franceză. Însă prezența sa nu poate fi contestată, situația există și o putem întâlni cu atât mai des în România, unde posibilitățile materiale ale studenților sunt mult mai mici. Ce ne facem însă cu falsa pudibonderie, din moment ce un film mult mai discret, ca Autoportretul unei fete cuminți, a fost receptat de critică drept unul infantil, și prea dezbrăcat?

Reclame

Un comentariu la &8222;Mes chères études (2010)&8221;

  1. Alegerea de a se prostitua îmi pare o cale prea simplistă.Poate tocmai de aceea eroina e o fată banală care intră repede,,în pâine”.Meritul filmului este întrebarea pe care ne-o induce:Încotro educația,învățământul?
    Prostituția tinerelor studente este frecventă nu doar în Rusia,Moldova,România, unde există și studente muritoare de foame,ci și acolo unde fetele decid să fie independente de părinți ,să aibă surse,,alternative”de bani pentru a fi elegante,pentru a frecventa localuri,,de fițe”sau pentru a face rost de droguri.Și din păcate multe nu sunt măcinate de regrete decât atunci când socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din…târg.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.