Trumbo (2015) – în umbra Hollywood-ului

„What the imagination can’t conjure, reality delivers with a shrug.”

bryan-cranston-and-hellen-mirren

Filmul Trumbo este despre faimosul scenarist Dalton Trumbo și prezintă viața tumultoasă a acestuia, în cadrul visului american. Merg mai departe și spun ca este cel mai bun film biografic pe anul trecut, cu riscul de a trece peste antipaticul Steve Jobs. Posibila ca această reacție să se datoreze faptului ca Trumbo e simpatic din fire, un scriitor-scenarist a cărui înclinatie spre happy-end se potrivea caselor de productie americane. Problema a venit în anii de început a războiului rece, apartenență politica greșită fiind considerată o trădare, chiar dacă intențiile au fost bune.

Ascensiunea geniului său de a scrie se întâlnește cu epoca de aur a propagandei contra „virusului rosu”, un contact violent pentru cariera scenaristului, ceea ce îl face sa realizeze niște scenarii de Oscar (detalii cu privire la acestea în miezul filmului). Frecușurile politice au repercusiuni pe plan personal, dar contracararea și planul de a retalia sunt foarte bine pus la punct.

trumbo bryan

A doua atracție a filmului este actorul Bryan Cranston, ce-l interpretează pe celebrul Trumbo. Un rol principal ce aduce filmului singura nominalizare la Oscarurile de anul acesta, mai mult de atât se înscrie în lista „festivalului prea alb” și esteunul dintre rolurile contestate; desigur ca acele critici sunt ăndreptate mai mult spre votantii premiilor Academiei Americane de Film. Cranston, daca nu știati deja, este celebru pentru serialul Breaking Bad (5 sezoane) si a fost propulsat de acest serial spre lumea lung-metrajului.

De lăudat reușita redării unei perioade de câteva decenii din culisele Hollywood-ului unde au existat numeroase conflicte, cazul Trumbo fiind unul de băgat în seamă. Aceasta industrie a filmului are multe dedesubturi mizerabile care cu greu ies la suprafață, totuși găsesc curios faptul că abordarea acestui film nu este una total răzvrătită contra „sistemului” hollywoodian.

 Trailer:

Articol publicat si pe blogul Piratului Cinefil.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s